Hoppa till huvudinnehållet

Hur du skapar en familjeblogg och säkerhetstips för familjebloggar

Att starta en familjeblogg kan vara ett bra alternativ om du letar efter ett projekt som hela familjen kan engagera sig i. Att blogga kan vara ett bra sätt för en familj att hålla sig underrättad – du kan dokumentera barnens aktiviteter och vad de lyckats uppnå, skriva om resor och i största allmänhet hålla familj och vänner underrättade om vad som händer i ditt liv. Att blogga med barnen kan vara en inlärningsupplevelse för barnen, och ger föräldrarna en möjlighet att diskutera säkerhet online.

Vad är bäst: en familjeblogg eller en familjewebbplats?

Det är skillnad på en familjeblogg – en offentlig blogg som berättar om ditt familjeliv, och som potentiellt kan nå ett stort antal läsare – och en privat webbplats för familjen. En privat familjewebbplats gör att du kan dela bilder och annan information samtidigt som du håller en integritetsnivå som du är nöjd med. Webbplatser för privata bloggar låter dig 'låsa' sidorna på din familjewebbplats, så att bara du och familjemedlemmarna har tillgång till dem. Till skillnad från sociala nätverk, där allt anslås på ett offentligt forum, har en privat blogg säkerhetsfunktioner så att tillgången till familjewebbplatsen är begränsad till de du vill ska komma åt den.

Blogga med barnen – fördelar och nackdelar

Om du bestämmer dig för att skapa en offentlig familjeblogg finns det både fördelar och nackdelar. Exempel är:

Familjebloggens fördelar:

Fungera som en dagbok över barndomen: en familjeblogg kan vara en levande dagbok över barndomen, som barnen senare nostalgiskt kan titta igenom.

Visar dina erfarenheter som förälder: en del föräldrar bloggar för att visa hur familjelivet verkligen ser ut – som en motvikt till orealistiska porträtt av ’perfekt föräldraskap’. Om du bloggar kan det hjälpa dig att kontakta andra familjer, dela med dig av föräldraskapet och skapa ett stödnätverk.

Är en kreativ verksamhet för dina barn: att blogga med barnen kan hjälpa ditt barn att lära sig att uttrycka sig. Dina barn kanske inte alltid tycker att de kan uttrycka sig i en skolmiljö, och att blogga kan vara ett befriande format för skriftligt skapande.

Innehåller lärdomar: att blogga kan vara utbildande och upplysande. En del av de ämnen du tar upp i familjebloggen kan skapa diskussionsämnen som hjälper dina barn att förstå olika perspektiv och synpunkter.

Hålla kontakt med släkt och vänner: en familjeblogg kan vara ett bra sätt för utökade familjer, speciellt om man bor på olika håll, att hålla kontakt och slippa glida isär.

Skaffa en inkomst: det är möjligt att tjäna pengar på bloggande. En del familjer kan använda sin bloggande som ett sätt att få en extrainkomst.

Nackdelar med en familjeblogg:

Potentiella integritetsintrång mot barnen: offentliga familjebloggar kan anses vara intrång i barnens integritet, speciellt om de är för små för att ge sitt samtycke till att information delas.

Potentiellt exploaterande: vissa anser att foton av barn marknadsför föräldrarnas 'varumärke' i sponsrade inlägg eller på andra potentiellt exploaterande sätt.

Potential för cybermobbning: precis som för andra former av onlineinnehåll kan bloggar dra till sig internetmobbare och troll.

Undvika kommunikation ansikte mot ansikte: Bloggar kan användas som en ursäkt för att slippa träffas ansikte mot ansikte. Man kan hävda att ju mer vi förlitar oss på att kommunicera via datorer, desto mer riskerar vi att minska vår förmåga till personlig interaktion med andra.

Onlineförbrytare: en familjeblogg kan äventyra barnens säkerhet genom att lägga ut personlig information offentligt.

I slutänden är det så att om du främst tänker på att maximera onlineintegritet, ska du antagligen helst använda en privat webbplats för bloggande där du kan begränsa tillgången till dina familjemedlemmar med lösenordsskydd.

Idéer till familjebloggar

Det bästa rådet för alla typer av bloggar är att fokusera på ämnen du är väldigt intresserad av. Det finns många olika idéer och teman för familjebloggar, till exempel:

  • Familjesemestrar
  • Familjens historia
  • Hobby och intressen
  • Kost och recept för hela familjen
  • Favoritfilmer
  • Familjebudget
  • Sällskapsspel
  • Idrottande
  • Husdjur
  • Barnpoddar
  • Barnmode och frisyrer
  • Inredningstips för barnens rum
  • Recensioner av produkter för barn
  • Hälsa och motion under graviditet
  • Förberedelser för att få barn

Bloggande kan vara väldigt personligt. Många läser bloggar för att de vill veta vad som händer i någons liv och se vad de egentligen gillar. Oavsett vilket ämne eller tema du bestämmer dig för att blogga om, är det första rådet att hålla det autentiskt. Motstå trycket att försöka få allt att låta som om det är perfekt hela tiden. Läsarna identifierar sig helst med någon som har samma bekymmer och egenheter som de själva.

En privat blogg kan hindra främlingar från att få reda på personlig information om din familj. En bild visar två föräldrar och deras dotter som sitter i en soffa och tittar på en surfplatta tillsammans.

Hur du skapar en familjeblogg

Om du bestämmer dig för att skapa en familjeblogg finns det några viktiga steg att komma ihåg:

1. Se till att din familj är med på det:

Innan du startar en familjeblogg måste du se till att det är något som hela familjen är med på. En familjeblogg lägger ut era liv till allmän beskådan, och det finns integritetsfrågor att reda ut. Du vill naturligtvis inte publicera innehåll som kan kännas pinsamt eller oroligt för någon annan familjemedlem. Så ni måste diskutera och komma överens hela familjen om att starta familjebloggen.

2. Bestämma om webbhotell:

Det finns två olika typer av plattform för familjebloggen – på en egen domän eller på en bloggplattform. Det är enkelt att registrera en egen domän, och det är inte särskilt dyrt via webbplatser som Register.com, GoDaddy.com och många andra. Men om det inte är viktigt för dig att ha en egen URL-adress, och du letar efter det enklaste alternativet, så är det gratis att ha bloggen på de flesta bloggplattformar. Även om din URL-adress kommer att se ut som ’familjeblogg.wordpress.com’, så tar bloggplattformen hand om de flesta tekniska detaljer bakom kulisserna åt dig. Men du ska vara medveten om att om du vill anpassa din blogg bortom bloggplattformens stränga parametrar kommer du att behöva betala en månadsavgift för att kunna göra det.

3. Välj bloggplattform:

WordPress är en av de mest populära bloggplattformarna, men det finns gott om alternativ, så det är värt att leta efter det som passar dig bäst. WordPress är populärt eftersom den anses vara enkel att anpassa och har ett intuitivt gränssnitt. Mot en liten avgift går det att anpassa layout, färger och sidhuvud. Oavsett vilken bloggplattform du väljer, finns det nästan alltid guider på YouTube och olika forum som hjälp om du kör fast. Här finns en hjälpsam jämförelse av de ledande bloggplattformarna.

4. Välj ett lämpligt namn på bloggen:

En del familjebloggare vill ha med sitt efternamn i bloggens namn så att läsarna kan identifiera dem, men då uppkommer naturligtvis frågor om sekretess och integritet. För att ta dig förbi detta kan du använda ett alias eller ett smeknamn. Hitta på ett namn tillsammans med din familj. Väj något som är lätt att komma ihåg – man kan till exempel använda alliteration. Ni kan få inspiration från en ordbok eller synonymordlista. Oavsett vilket namn ni väljer måste ni leta noga på Internet för att se att ingen redan använder det.

5. Anpassa med plugin-program:

Plugin-program gör att du kan anpassa din blogg även om du inte har djupgående tekniska kunskaper. Bekanta dig med de plugin-program som din bloggplattform erbjuder – till exempel funktioner som gör att du kan skapa fotogallerier, lägga till videoklipp, låta användarna prenumerera per mejl, spåra statistik och annat. Detta gör att din blogg engarerar läsarna. Du kan snabbt installera plugin-program, och de kan också göra det enklare för dig att skapa inlägg.

6. Bestäm nisch och målgrupp:

Vilken är din nisch? Vem är din publik? Om du kan ge ett tydligt svar på de här frågorna är det troligare att din blogg blir framgångsrik. Om du bara skapar en privat blogg för familj och nära vänner behöver du inte fundera alltför mycket över svaren. Men om du vill ha en större publik vill du antagligen lägga ner mer tankeverksamhet på dem.

7. Bestäm vem som ska skriva inläggen:

Är det du som är bloggens huvudförfattare? Kommer den andra föräldern och barnen också att göra inlägg? Du kan ge alla var sitt användarnamn och lösenord, så kan alla skriva inlägg när andan faller på.

8. Börja skriva:

Även om det kan kännas svårt i början, blir det lättare ju fler inlägg du skriver. Kom ihåg att en bloggare inte behöver imponera på någon. En bloggare behöver bara skriva precis vad de tänker och känner. Läsarna följer med på vägen. Kom också ihåg att skrivna inlägg är inte den enda typ av innehåll du kan lägga upp. Du kan också dela bildspel, videoklipp, ljud och så vidare.

9. Berätta för vänner och familj:

De som från början är mest intresserade av din familjeblogg är vänner och familj. Visa dem bloggen, och om du inte vill att bloggen ska vara privat och lösenordsskyddad ber du dem att berätta för andra de känner och dela länkar på sociala medier. För många bloggare är inspirationen för att fortsätta helt enkelt att de vet att andra läser det de skriver.

Antag att du bestämmer dig för att bloggen ska vara privat. I så fall kan du vanligtvis ange att den ska vara lösenordsskyddad och endast tillgänglig för vissa följare i bloggplatformens säkerhetsinställningar. Exempelvis har WordPress information om privat bloggande här.

Familjebloggar – tips för onlinesäkerhet

Att blogga med familjen är inte vara roligt – det kan också vara ett tillfälle för föräldrar att prata med sina barn om onlinesäkerhet. Tips om onlinesäkerhet som du ska komma ihåg när du bloggar med barn är bland annat:

Använd starka lösenord:

När du skapar ditt bloggkonto ska du prata med barnen om att det är viktigt med starka lösenord och hjälpa dem att välja ett. Ett bra lösenord är:

  • Minst 12 tecken långt med en blandning av versaler, gemener, symboler och siffror.
  • Inte uppenbart – till exempel siffror i följd (”1234”) eller personlig information som någon som känner dig kan gissa, till exempel ditt födelsedatum eller ditt husdjurs namn.

Om du vill göra lösenorden mer komplexa kan du skapa en 'lösenfras' istället. Då tar du en fras som betyder något, och som är lätt att komma ihåg, och ditt lösenord är första bokstaven i varje ord i frasen.

Säkerhetsinställningar:

Ta dig tid att bekanta dig med och förstå säkerhetsinställningarna för den bloggwebbplats du använder. Många bloggplattformar låter dig hålla bloggen privat och lägga till läsare aktivt – detta är ett bra alternativ för den som vill skapa en privat blogg.

Använd tvåfaktorsautentisering:

Tvåfaktorsautentisering är en ytterligare säkerhetsåtgärd du kan använda. Tvåfaktorsautentisering kräver två separata och olika typer av identifiering för att komma åt något. Den första faktorn är ett lösenord, och den andra är ofta ett SMS med en kod som skickas till din mobil eller biometriska data som använder ett fingeravtryck, ditt ansikte eller din näthinna. Om det är möjligt bör du aktivera flerfaktorsautentisering för dina konton.

Tänk på ditt onlinerykte:

Om din blogg är offentlig måste du tänka på de potentiella effekterna av det du lägger upp. Fråga dig själv: kommer det här fotot, den här statusuppdateringen eller den här bloggartikeln att bygga upp ett positivt rykte för mitt barn? Avslöjar den här informationen fysiska eller mentala utmaningar som kan komma fram igen om många år när mitt barn söker jobb? Allt vi lägger ut online – och allt som andra lägger upp om oss – bidrar till vårt permanenta digitala rykte.

Lägg inte upp semesterbilder förrän ni är hemma igen:

Du vill inte att kreti och pleti ska veta precis var du är hela tiden. Om det är allmänt känt att ni inte är hemma, så är det också allmänt känt att ert hus är tomt och oskyddat. Istället för att dela semesterbilder direkt när ni tar dem, skapar ni ett semesteralbum när ni kommer hem och anger tydligt att det läggs ut efter semestern.

Begränsa identifierbar information i foton på barnen eller inlägg där de är med:

Överväg att använda smeknamn eller alias när du pratar om barnen online. Kontrollera vad som syns i foton där barnen är med. Lägg inte ut foton på huset där husnumret syns och nämn inte i vilken stadsdel ni bor. Specifika detaljer som en skylt med skolans namn i bakgrunden kan ge folk en uppfattning om var barnen befinner sig.

Undvik att dela information om barnens skola.

Det händer många roliga saker på barnens skola – konserter, öppet hus, idrottsevenemang och så vidare. Men det är inte bra att dela namnet på barnens skola på sociala medier eller i bloggen – det kan medföra risker för barnens säkerhet. Om ditt barn har en skoltröja med skolans namn eller logotyp ska du tänka dig för innan du lägger upp bilder där barnet har tröjan på sig.

Dela inte födelsedatum:

Du kanske vill dela bilder av barnens födelsedagsfirande, men var försiktig med att dela själva födelsedatumet. Om du delar bilder på firandet kan du vara vag och ospecifik om vilket datum de togs. Ett födelsedatum är den sorts information som kan vara användbar för en cyberbrottsling.

Granska innehållet i förväg:

Om ditt barn skriver blogginlägg ber du dem att visa vad de skrivit innan de lägger ut det. Diskutera potentiella problem och förklara varför en del innehåll kanske inte är lämpligt att publicera online.

Använd en föräldrakontrollapp:

Föräldrar som vill maximera barnens säkerhet online kan fundera på att använda en föräldrakontrollapp som Kaspersky Safe Kids – då kan du blockera vuxeninnehåll, hantera åtkomst till olämpliga spel och appar och hantera skärmtid per enhet.

Dessutom hjälper det till att hålla dig och din familj säkra om ni använder ett bra antivirusprogram. Kaspersky Total Security fungerar dygnet runt alla dagar i veckan och skyddar dina enheter och dina data, och blockerar hot som virus, skadlig kod, utpressningsprogram, spionappar och alla hackarnas senaste trick.

Relaterade artiklar:

Hur du skapar en familjeblogg och säkerhetstips för familjebloggar

Att starta en familjeblogg kan vara ett bra sätt att se till att familjen håller ihop. Blogga med barn, idéer för familjebloggar, hur du skapar en webbplats för familjen och en privat blogg.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg