Vad är TikTok?
TikTok är en videodelningsapp där användarna kan skapa och dela 15 sekunder långa videoklipp om vad som helst. Användare kan lägga till effekter som filter, bakgrundsmusik och etiketter för att skapa knäppa och underhållande videoklipp, ofta med koreografi. TikTok-appen har laddats ned 1,5 miljarder gånger i hela världen, och cirka en tredjedel av de aktiva användarna varje månad tros vara tonåringar.
Appen lanserades först 2016 som Douyin i Kina av teknikföretaget ByteDance. 2017 släpptes den på marknader utanför Kina. TikTok och Douyin använder samma programvara, men har separata nätverk för att uppfylla kinesiska censurbegränsningar. TikTok är tillgängligt globalt via App Store och Google Play.
Precis som många andra plattformar för sociala medier har TikTok varit föremål för oro beträffande dataintegritet och säkerhet. Den här översikten förklarar hur TikTok fungerar, dataintegritet för TikTok och hur man använder TikTok på ett säkert sätt.
Hur fungerar TikTok?
TikTok-användare registrerar sig med ett telefonnummer, en mejladress eller ett tredjepartskonto som Facebook eller Instagram. När du är inloggad kan du söka efter populära skapare, kategorier eller taggar för att hitta videoklipp. Du kan också använda dina kontakter på telefonen eller i sociala medier för att hitta vänner som redan använder appen.
TikTok gör det till en stor del av upplevelsen att hitta innehåll, vilket gör att videoklipp snabbt kan bli virala. En central del av detta är dess algoritm, som använder artificiell intelligens för att ge tittarna personanpassade rekommendationer. Dessa rekommendationer visas i flödet ’För dig’ för varje användare.
Användare kan skapa och titta på videoklipp med funktioner som filter, delade skärmar, greenscreen, övergångar, emojis, etiketter, GIF och mycket annat. Musik är en viktig aspekt av TikTok – appen har ett omfattande musikbibliotek och är integrerad med Apple Music, så att användarna kan lägga till, remixa, spara och upptäcka låtar.
Användare kan följa konton de gillar eller lämna hjärtan, presenter och kommentarer till videoklipp de uppskattat. Man använder mynt för att ge virtuella gåvor på TikTok.
Det finns flera sätt att använda och ha kul med TikTok – och många användare skapar inga videoklipp, utan tittar bara – men några av de mest populära genrerna är:
- TikTok-duetter – allt från äkta samarbete till remix till parodier.
- TikTok-utmaningar – ofta handlar det om en populär låt eller tagg, där deltagarna försöker sig på dansrörelser eller sin egen variation på ett tema.
- Cringe-video – klumpiga framträdanden som är genanta men roliga.
- Reaktionsvideo – där användare spelar in sin reaktion på en annan video.
Många TikTok-användare som har många följare tjänar pengar på sina videoklipp eller gör reklam för sitt varumärke med specialiserade annonser, merchandising och partnerskap.
Oro för TikTok-sekretess
En av de mest virala aspekterna av TikTok har varit oro för sekretessen, och frågor som ”Vilka data samlar TikTok in?” och ”Stjäl TikTok din information?” sprids regelbundet online.
Precis som många andra plattformar för sociala nätverk, till exempel Facebook, samlar TikTok in mycket information om användarna. Detta innefattar:
- Varje TikTok-video du tittar på, och hur länge.
- Hela innehållet i alla meddelanden du skickar i appen, eftersom meddelanden inte krypteras.
- Vilket land du befinner dig i, din internetadress och vilken typ av enhet du använder.
Med din tillåtelse samlar den också in:
- Din exakta plats
- Kontakterna på din telefon och i andra sociala nätverk
- Din ålder och ditt telefonnummer
- Betalningsinformation
Denna information kan användas för att bygga upp en bild av dig för riktade annonser – genom att förstå vem du är, vilka dina vänner och din familj är, vad du gillar och roas av samt vad du säger till dina vänner.
För att kunna använda appen ger användarna tillgång till sin mikrofon och kamera. Om du skapar videoklipp samlar appen in närbilder av ditt ansikte. Detta kan potentiellt tillhandahålla biometriska data som kan användas tillsammans med andra bilder av dig som finns online.
TikTok använder också tekniska åtgärder för att koda sin aktivitet. Detta betyder att en del av vad den gör döljs för externa undersökare. TikTok säger att detta är för att störa hackare och andra illvilliga aktörer.
Sekretessfrågorna gällande TikTok har fått stor uppmärksamhet i media. Men de flesta plattformar för sociala medier i hela världen samlar in, använder, analyserar och tjänar i slutänden pengar på användarnas personuppgifter. TikTok säger att de samlar in mindre data än sådana plattformar som Facebook och Google, eftersom de inte spårar användarnas aktiviteter på flera enheter.
Säkerhetsfrågor gällande TikTok
Många kommentarer om säkerhetsfrågorna rörande TikTok fokuserar på i vilken utsträckning appen kan dela eller kan tvingas att dela data man samlar in med den kinesiska regeringen. TikTok har vidhållit att man inte delar med sig av data på det sättet. Enligt New York Times ska CIA ha undersökt TikTok och inte hittat några konkreta bevis på att kinesisk underrättelsetjänst spionerade på användarna. Detta har inte förhindrat starka reaktioner, till exempel:
- Försvarsdepartementet i USA har varnat militär personal om att de måste ta bort TikTok från sina telefoner för att förebygga möjligheten att risker skulle uppstå.
- Wells Fargo Bank har bett anställda att ta bort TikTok från enheter som företaget äger på grund av oro över TikToks sekretess- och säkerhetskontroller.
2020 identifierade Apple ett problem med iOS 14, där vissa appar i hemlighet kunde komma åt Urklipp på en användares enhet. En av dessa appar var TikTok – som sade att problemet berodde på ett skräppostfilter, som flaggade användare som kopierade samma kommentar till flera olika konton på samma enhet. TikTok medgav att det fanns ett problem och tog bort funktionen.
En av de säkerhetsfrågor beträffande TikTok som inte har diskuterats lika mycket är frånvaron av tvåfaktorsautentisering. TikTok ger möjlighet att logga in med en verifieringskod som skickas till telefonen, men detta är en engångskod. Enfaktorsautentisering är inte ovanlig på sociala plattformar. I samband med ett svagt lösenord skapar detta ett potentiellt säkerhetsproblem, eftersom det bland annat kan leda till attacker med nätfiske eller utpressningsprogram. Många plattformar för sociala medier erbjuder nu tvåfaktorsautentisering.
Är det säkert för barn att använda TikTok?
Officiellt kräver TikTok-appen att användarna ska vara minst 13 år för att använda den. Den här åldersgränsen är i linje med andra sociala nätverk som Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat – alla dessa har en åldersgräns på minst 13 år.
TikToks regler säger att alla under 18 års ålder ska ha godkännande att använda appen från en förälder eller vårdnadshavare. Det är värt att kontrollera att ditt barn har uppgett rätt ålder när de installerade appen, och att de inte har påstått sig vara äldre (vilket kan utsätta dem för olämpligt innehåll).
Orosmoln för föräldrar beträffande TikTok kan vara:
- Appen baseras huvudsakligen på musik och video och kan potentiellt visa olämpligt innehåll för barn.
- När man registrerar sig som användare i appen är standardinställningen att användarprofilen är offentlig – vilket betyder att vem som helst kan se videoklipp som dina barn lägger upp.
- Främlingar kan skicka privata meddelanden – så om ditt barns konto förblir offentligt är det möjligt att de får meddelanden från folk som de inte känner.
En positiv egenskap som appen har är inställningen "Digitalt välbefinnande". Den här inställningen sätter tidsgränser för användning av appen, vilket kan vara till hjälp för att se till att ditt barn lägger rimlig tid på TikTok. Inställningen gör också att föräldrar kan lägga begränsningar på barnets konto – men man ska vara medveten om att det inte är allt material som flaggas av filtret, och en del innehåll kan slinka igenom nätet.
Så här aktiverar man inställningen Digitalt välbefinnande i TikTok:
- Välj ”Digitalt välbefinnande” i appinställningarna
- Tryck på ”Aktivera”
- Ange ett lösenord
- Växla ”Skärmhantering” och ”Begränsat läge” för att aktivera inställningarna.
2020 lanserade TikTok funktionen ”Familjesäkert läge”, som gör att föräldrar kan länka sina konton till barnens. Detta ger föräldrar större inblick i hur deras barn använder appen.
Alternativ till TikTok
Föräldrar ställer ibland frågan om det finns appar som liknar TikTok, men som är säkrare. Även om alla appar har olika styrkor och svagheter i säkerheten, är detta några av de alternativ till TikTok som är mest omtalade:
- Dubsmash – användarna kan skapa och titta på 10 sekunder långa videoklipp. Du kan kombinera eller ”smasha” klipp med förinspelade ljud som kallas dubs.
- Byte – från de som skapade numera nedlagda Vine. Precis som Vine låter det användarna redigera och skapa videoloopar.
- Triller – liknar TikTok och används för dans, läppsynkning och komedi. Triller använder AI-teknik så att användarna kan göra flera videoklipp mot spår av olika längd.
- Funimate – användarna kan skapa och redigera videoloopar med avancerade effekter, filter och övergångar.
- Chingari – ett alternativ till TikTok från Indien.
Tips för sekretess och säkerhet för TikTok: här man säkrar sitt TikTok-konto
Det finns steg som alla användare kan vidta för att göra det säkrare att använda TikTok:
- Ange ditt konto som privat:
- Gå till din profilsida
- Tryck på de tre punkterna i det högra hörnet och välj "Inställningar och sekretess"
- Under ”Sekretess” växlar du inställningen för ”Privat konto”
- Styra vem som kan kommentera dina TikTok-inlägg:
- Under ”Sekretess” trycker du på ”Kommentarer”
- Välj ”Vänner” så begränsas kommentarer till dina vänner
- Du kan även stänga av kommentarer på enskilda videoklipp genom att gå till videons menyknapp och välja ”Kommentarer av”
- Styra vem som kan ha duetter med dig:
- Under ”Säkerhet” trycker du på ”Duett”
- Välj mellan alternativen ”Vänner” och ”Bara jag”
- Styra vem som kan skicka meddelanden till dig:
- Under ”Sekretess” trycker du på ”Direktmeddelanden”
- Välj mellan alternativen ”Vänner” och ”Bara jag”
Det går också att blockera och rapportera användare och kommentarer på TikTok:
- Du blockerar eller rapporterar en användare genom att gå till deras profil och trycka på de tre punkterna längst upp på skärmen. Välj ”Blockera” eller ”Rapportera”. På nästa skärm berättar du varför du rapporterar användaren.
- Om du vill rapportera en kommentar trycker du på kommentaren. Välj ”Rapportera” från de alternativ som visas och följ instruktionerna.
- Om du vill rapportera en video går du till videon och trycker på ikonen ”dela”. På nästa skärm trycker du på ”Rapportera”. Följ instruktionerna.
Andra säkerhetsåtgärder att överväga för TikTok
Förutom att justera dina sekretessinställningar kan du göra följande:
- Begränsa den information du delar i appen. Du kan till exempel undvika att länka andra sociala konton som Facebook och Instagram till ditt TikTok-konto.
- Undvik att öppna TikTok-länkar utanför appen, inte heller i SMS, för att undvika att utsättas för nätfiske.
- Vissa Android-användare rekommenderar att använda en sandlådeapp för att isolera TikTok på din enhet. Exempelvis är Shelter en sandlådeapp med öppen källkod som använder funktionen Work Profile i Android för att skapa ett isolerat utrymme där du kan installera och klona appar.
- Precis som med andra appar är det bra att använda den senaste versionen, så att du har alla säkerhetskorrigeringar.
- Vissa användare rekommenderar till och med att man använder TikTok på en separat telefon med ett annat Google-konto än det man vanligen använder, för att maximera sekretess.
Är TikTok säkert att ladda ned?
Så hur är det: är TikTok säkert att använda? Svaret är inte nödvändigtvis helt entydigt. Mycket av mediakommentarerna runt TikTok fokuserar på frågor som är relaterade till nationell säkerhet, men väldigt få användare har försvarshemligheter på sina telefoner. För enskilda är risken inte speciellt annorlunda än för andra populära appar för sociala medier. I slutänden handlar det om att vara medveten om datasäkerhet och onlinesekretess, och sedan göra sitt eget val.
Föräldrar som vill maximera barnens säkerhet online kan fundera på att använda en föräldrakontrollapp som Kaspersky Safe Kids – då kan du blockera vuxeninnehåll, hantera åtkomst till olämpliga spel och appar och hantera skärmtid per enhet.
Relaterade artiklar: