Kolla i telefonen. Förmodligen har din smarta telefon ett av följande två operativsystem: Android eller iOS (för iPhone). Användare av dessa två typer av telefoner har ofta diskussioner om vilken som är bäst. Vissa föredrar designfunktioner och användarvänlighet, medan andra fokuserar på kostnad och säkerhet.
Totalt sett är det många fler som köper och använder Android-telefoner: 74 procent av marknaden har Android-operativsystemet på enheterna enligt Forrester Research. Apple-telefoner utgör ungefär 21 procent av marknaden och Windows-telefoner ligger långt efter på fyra procent enligt samma marknadsundersökningsföretag.
Det finns nackdelar oavsett vilka faktorer du anser vara viktigast, men en sak är säker: hackare riktar mycket hellre in sig på Android-enheter. Varför är det så? Här går vi in djupare på vanliga hot och vad du kan göra för att skydda din enhet och dina data.
Programvara med öppen källkod
Den största skillnaden mellan Android OS och Apples iOS är att Android har ett system med öppen källkod. Koden kallas till och med ”Android Open Source Project”, eller AOSP. Vad det innebär är att utvecklare av appar till Android-enheter kan ta källkoden och skapa egna, anpassade operativsystem med den.
Detta gör Android-enheterna enklare att ”root-a”, vilket är att ta bort tillverkarens programvarubegränsningar och installera obehöriga program. Det innebär också att det finns en större risk för att koden på telefonen blir sårbar.
Att sådana sårbarheter är möjliga beror på att så många fler personer äger Android-telefoner. När något går fel påverkas fler personer. Det är en stor grej, omfattande hackningar hamnar ofta på nyheterna.
Fler möjligheter ger mer skadlig programvara
För hackare är det logiskt att skriva hackarkod för ett system som inte bara är enklare att hacka, utan också används i större utsträckning. Det finns helt enkelt en mycket bredare bas med användarinformation att stjäla. Android-enheter utsätts i allmänhet för skadlig programvara på grund av deras popularitet.
Det finns nästan ingen skadlig programvara skriven för slutna system som iOS, Windows Mobile och gamla Blackberry. Det spelar ingen roll om det vore lättare att ta sig in i en iOS-enhet eftersom Android-enheternas popularitet innebär att hackarna får större möjligheter att stjäla personlig information.
Uppdateringar är avgörande
Android-användare tenderar att inte uppdatera sina telefoner till det senaste operativsystemet enligt How To Geek. Android 9 OS (Pie) lanserades i augusti 2018, men i slutet av 2018 var det färre än 0,2 procent som använde det. Det gör Android-användare mycket mer sårbara. En ytterligare komplicerande faktor är att mobiltillverkare och nätverksleverantörer kan anpassa operativsystemet. De kanske inte släpper uppdateringar lika snabbt som Google gör.
Skadlig programvara för Android utgjorde den största andelen av alla hot mot mobila enheter under 2018. För att korrigera problemet har Google börjat kräva att tillverkarna av smarta telefoner patchar sårbarheter i programvaran inom 90 dagar efter att de upptäckts. Ett viktigt sätt att förhindra cyberattacker mot smarta Android-telefoner är att regelbundet hämta uppdateringarna.
För att ligga steget före hackarna ska du alltid uppdatera till den senaste versionen av operativsystemet så snart du kan. Det är en enkel åtgärd som kan förhindra att hela sviter av skadlig programvara vinner kampen om dina data.
Investera i skydd
Förutom att uppdatera regelbundet bör du överväga att investera i annan teknik som skyddar dina privata och personliga data. Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är ett utmärkt sätt att skydda mobila enheter. Med en säker VPN-anslutning installerad kan du överföra bankinformation, kreditkortsdata och annan personlig information över osäkra internetservrar på ett säkrare sätt. Se information om VPN och skäl att använda ett VPN här.
Företag vars anställda använder egna enheter eller jobbar med företagets smarta telefoner kan behöva ett starkare säkerhetsprogram. Det finns många alternativ att välja bland. Oavsett vad du väljer är det viktigt att upprätta en plan i god tid – innan problem uppstår.
Relaterade artiklar och länkar:
- Så här upptäcker och undviker du skadlig Android-programvara
- Mobil säkerhet
- Skadlig programvara för mobila enheter
- Tips om hur du skyddar Android-enheter mot säkerhetshot
- Information om VPN
- • Information om VPN och skäl att använda ett VPN