Förr skedde mobbning främst på skolgården. Det är inte längre fallet. Nu är nämligen nätmobbningen ett problem i många skolor. Och de grövre formerna av nätmobbning kan rentav tangera ren brottslighet.
Vad är nätmobbning?
Nätmobbning innebär att ungdomar använder en datorenhet för att hota, förödmjuka eller på annat sätt trakassera någon jämnårig. Nätmobbningen utförs med bärbara datorer, surfplattor och smarta telefoner, och i realtid i t.ex. textmeddelanden, e-post, sociala medier eller olika forum och chattrum. Med en internetanslutning och en kompatibel enhet kan nätmobbarna trakassera sina offer när som helst, var som helst. Och eftersom mobbningen inte sker ansikte mot ansikte kan det vara svårt att komma åt förövarna.
Exempel på nätmobbning
Nätmobbning kan ske på många olika sätt, alla lika grymma. Mobbarna kan skicka hånfulla eller rentav hotfulla meddelanden via sms och e-post. Det händer till och med att mobbarna hackar offrens konton i syfte att stjäla deras identitet eller förnedra dem genom att publicera kränkande inlägg i deras namn. Vissa mobbare går så långt att de skapar webbplatser där de förödmjukar sina offer.
Trenderna i nätmobbning tenderar att variera mellan könen. Till exempel tenderar killar att hota andra killar med våld – men när de ger sig på tjejer är det genom sexuella närmanden via sms. Tjejer föredrar normalt att avslöja hemligheter om eller sprida lögner och rykten om andra tjejer, ofta som hämnd för någon (verklig eller inbillad) kränkning. Vissa spelar tuffa genom att fälla nedsättande kommentarer i sociala medier och genom att frysa ut sina offer på nätet.
Konsekvenserna av nätmobbning
Som offer för nätmobbning är det lätt att känna sig sårad, arg och utanför, eller till och med få självmordstankar. Det är inte ovanligt att mobbarnas offer drabbas av låg självkänsla, ångest, depression och andra problem som kan försämra deras mentala hälsa. Nätmobbningen kan ha extra stor inverkan på offren just på grund av de kanaler där trakasserierna sker. Till exempel kan känslig information som delas via e-post sedan skickas till dussintals klasskamrater, och pinsamma foton kan nå tusentals människor i sociala medier.
Från nätmobbning till cyberbrottslighet
Även om lagstiftningen inte utvecklas lika snabbt som de sociala medier där nätmobbningen sker, kan nätmobbningen faktiskt vara straffbar. 2011 åtalades två tjejer på 11 respektive 12 år för att ha förföljt en annan 12-årig flicka på nätet och för att ha kapat hennes data. De tre inblandade kände varandra sedan tidigare. I åtalet hävdade man att de anklagade hade stulit offrets Facebook-lösenord och sedan publicerat foton och meddelanden med sexuellt innehåll i hennes profil. De åtalade riskerade att ådömas att tillbringa upp till 30 dagar på ungdomsanstalt. Det här fallet är bara ett exempel på hur nätmobbning kan leda till straffbara cyberbrott. Det visar också hur viktigt det är att man som förälder skyddar sina barn på internet.
Så får vi bukt med nätmobbarna
Det bästa skyddet mot nätmobbning är att aktivt förebygga den. Som förälder kan du göra det genom att ha koll på dina barns digitala aktiviteter. Håll reda på vilka de ringer och skickar sms till, och blockera olämpligt innehåll med hjälp av ett internetsäkerhetsprogram. Viktigast av allt: prata med dina barn om nätmobbning. Se till att de känner sig trygga med att vända sig till dig, någon lärare, en kurator eller någon annan som de litar på. Ju snabbare de berättar, desto snabbare kan ni stoppa mobbningen.