Vad är EDR?
Slutpunktsdetektering och -respons avser en kategori av verktyg som kontinuerligt övervakar hotrelaterad information på datorarbetsstationer och andra slutpunkter. Målet med EDR är att identifiera säkerhetsintrång i realtid och utveckla ett snabbt svar på potentiella hot. Slutpunktsdetektering och -respons, ibland känt som Slutpunktshotdetektering och -respons (ETDR) – beskriver förmågorna hos en uppsättning verktyg, vars detaljer kan variera beroende på implementering.
Vad har smartphones, säkerhetskameror, smarta kylskåp och servrar gemensamt? De är alla slutpunkter som cyberbrottslingar potentiellt kan använda för att få åtkomst till nätverk, data och applikationer och orsaka allvarlig skada.
Att hålla slutpunkter säkra har aldrig varit så viktigt som nu. Cyberbrottsligheten fortsätter att öka, och konsekvenserna av ett intrång – juridiska, anseendemässiga, operativa och finansiella – blir allt allvarligare. Om du sedan lägger till det ständigt växande utbudet av slutpunkter, särskilt tack vare Sakernas internet (IoT) och nya sätt att arbeta och ansluta till företagssystem, i mixen, blir det uppenbart att en övergripande strategi för slutpunktssäkerhet i allt högre grad är ett måste för företag.
För många organisationer innebär det slutpunktsdetektering och -respons, eller EDR som det förkortas, och det är ingen överraskning att det blir allt vanligare på cybersäkerhetsmarknaden. År 2022 uppgick den globala marknaden för verktyg för slutpunktsdetektering och -respons till mindre än 3 miljarder dollar, enligt Grand View Research, men den siffran förväntas växa med 22,3 % per år under resten av decenniet.
Den här bloggen besvarar några av de viktigaste frågorna kring slutpunktsdetektering och -respons (EDR) – vad EDR inom säkerhet är, hur det fungerar, varför det är så viktigt i det moderna affärslandskapet och vad du ska leta efter hos en potentiell EDR-partner.
Vad är EDR inom cybersäkerhet?
EDR-termen myntades första gången 2013 av Gartner och det har sedan dess blivit en vanlig metod för att skydda data, program och system genom att förhindra hot och intrång via slutpunkter.
De exakta detaljerna och förmågorna i ett EDR-system kan variera beroende på implementeringen. En EDR-implementering kan innefatta:
- Ett specifikt ändamålsbyggt verktyg;
- En liten del av ett bredare verktyg för säkerhetsövervakning eller
- En lös samling av verktyg som används i kombination med varandra.
Eftersom angripare kontinuerligt utvecklar sina metoder kan traditionella skyddssystem inte alltid vara hjälpsamma. Experter inom cybersäkerhet anser EDR som en avancerad form av hotskydd.
Hur fungerar EDR?
Alla slutpunkter kan säkras genom EDR, från de datorer, bärbara datorer och smartphones som de anställda använder dagligen till de lokala servrarna i datacentret. EDR levererar synlighet i realtid och proaktiv detektering och respons för alla dessa slutpunkter genom denna process i fyra steg:
Samling och överföring av data från slutpunkter
Data genereras på slutpunktsnivå och omfattar vanligtvis kommunikation, processutförande och inloggningar. Dessa data anonymiseras och skickas till den centraliserade EDR-plattformen; denna är normalt baserad i molnet men kan också finnas lokalt eller som ett hybridmoln, beroende på organisationens specifika behov.
Dataanalys
Bra verktyg för slutpunktsdetektering och -respons använder maskininlärning för att analysera dessa data och utföra beteendeanalys på dem. Detta skapar en baslinje av regelbunden aktivitet så att eventuell onormal aktivitet lättare kan upptäckas och identifieras genom jämförelse. Många avancerade EDR-tjänster kommer också att använda för att lägga till ytterligare sammanhang till informationen baserat på verkliga exempel på cyberangrepp.
Varning om misstänkt aktivitet
All misstänkt aktivitet flaggas sedan för säkerhetsteam och andra relevanta intressenter, och automatiska svar initieras baserat på förutbestämda utlösare. EDR-lösningen kan t.ex. automatiskt isolera en viss infekterad slutpunkt för att proaktivt förhindra att skadlig programvara sprids i nätverket innan manuella åtgärder kan vidtas.
Datalagring
Medan varningarna gör det möjligt för säkerhetsteam att vidta åtgärder som respons, återställning och avhjälpning, arkiverar EDR-lösningar alla data som genereras i processen för hotdetektering. Dessa data kan användas i framtiden till utredningar av befintliga eller långvariga attacker och för att hjälpa till att upptäcka hot som tidigare kan ha varit omöjliga att upptäcka.
Varför är slutpunktsdetektering och -respons så viktigt i moderna företag?
Slutpunkter är en av de vanligaste och mest sårbara vektorerna vid en cyberattack, vilket är anledningen till att cyberbrottslingar regelbundet riktar in sig på dem. Denna risk har bara ökat under de senaste åren, då ökningen av distans- och hybridarbete innebär att fler enheter via fler internetanslutningar har tillgång till företagets system och data. Dessa slutpunkter har ofta en annan skyddsnivå än företagsenheter som arbetar på kontoret, vilket ökar risken för en framgångsrik attack avsevärt.
Samtidigt fortsätter antalet slutpunkter som behöver skyddas att öka i snabb takt. Antalet IoT-anslutna enheter i världen beräknas, enligt Statista, uppgå till mer än 29 miljarder år 2030, vilket är tre gånger så många som var anslutna år 2020. Detta ger potentiella angripare fler möjligheter att hitta en sårbar enhet, vilket är anledningen till att EDR är så viktigt för att utvidga avancerad hotdetektering till varje slutpunkt, oavsett nätverkets storlek och omfattning.
Dessutom kan det vara svårt och dyrt att åtgärda ett dataintrång, och kanske är detta den enskilt största anledningen till att EDR är nödvändigt. Utan en EDR-lösning på plats kan det ta veckor för organisationer att bestämma vilka åtgärder som ska vidtas – och ofta är deras enda lösning att återställa maskiner, vilket kan vara mycket störande, minska produktiviteten och orsaka ekonomisk förlust.
Vad är skillnaden mellan EDR och traditionella antivirusprogram?
Den viktigaste skillnaden mellan EDR och antivirusprogram ligger i respektive systems tillvägagångssätt. Antiviruslösningar kan bara agera på hot och anomalier som de redan vet existerar, och de kan bara reagera på och varna säkerhetsteam för problemet när de upptäcker ett hot som de har en matchning för i databasen.
Verktyg för slutpunktsdetektering och -respons har å andra sidan ett mycket mer proaktivt tillvägagångssätt. De identifierar nya exploateringar när de körs och upptäcker misstänkt aktivitet från angripare under pågående incidenter.
Vad är skillnaden mellan EDR och XDR?
Traditionella EDR-verktyg fokuserar endast på slutpunktsdata och erbjuder information om misstänka hot. I takt med att säkerhetsteamens utmaningar – som överbelastning av händelser, verktyg med snävt fokus, bristande integration, kompetensbrist och för lite tid – fortsätter att utvecklas, utvecklas också EDR-lösningarna.
Å andra sidan är XDR, eller utökad detektering och respons, en nyare metod för att upptäcka och hantera hot mot slutpunkter. ”X” står för ”extended” – utökad – och representerar alla datakällor, t.ex. nätverks-, moln-, tredjeparts- och slutpunktsdata, eftersom det är svårt att utreda hot i isolerade silon. XDR-system använder en kombination av analys, heuristik och automatisering för att generera insikter från dessa källor, vilket förbättrar säkerheten jämfört med isolerade säkerhetsverktyg. Resultatet är förenklade undersökningar utöver säkerhetsåtgärder, vilket minskar tiden det tar att upptäcka, undersöka och svara på hot.
Vad bör du leta efter när det gäller verktyg för slutpunktsdetektering och -respons?
EDR-förmågor varierar från leverantör till leverantör, innan du väljer en EDR-lösning för din organisation är det viktigt att undersöka förmågorna hos alla föreslagna system och hur väl det kan integreras med dina befintliga övergripande säkerhetsfunktioner.
Den idealiska EDR-lösningen går ut på att maximera ditt skydd samtidigt som den minimerar den ansträngning och investering som krävs. Du vill ha en lösning som stöder och ger mervärde till ditt säkerhetsteam, utan att det blir en tidsödande faktor. Vi rekommenderar att du håller utkik efter dessa sex nyckelegenskaper:
1. Synlighet för slutpunkten
Synlighet över alla dina slutpunkter gör att du kan se potentiella hot i realtid så att du kan stoppa dem omedelbart.
2. Hotdatabas
Effektiv EDR kräver betydande data som samlas in från slutpunkter och berikar dem med sammanhang så att analysen kan identifiera tecken på angrepp.
3. Beteendeskydd
EDR innefattar beteendebaserade metoder som letar efter indikatorer på angrepp (IOAs) och varnar relevanta intressenter för misstänkta aktiviteter innan ett intrång sker.
4. Insikter och underrättelser
EDR-lösningar som integrerar underrättelser om hot kan ge sammanhang, t.ex. information om den misstänkta angriparen eller andra detaljer om angreppet.
5. Snabb respons
EDR, som möjliggör en snabb respons på incidenter, kan förhindra en attack innan den blir ett intrång, vilket gör att din organisation kan fortsätta att fungera normalt.
6. Molnbaserad lösning
En molnbaserad lösning för slutpunktsdetektering och -respons säkerställer noll påverkan på slutpunkterna samtidigt som funktioner för sökning, analysering och utredning kan fortsätta exakt och i realtid. EDR-lösningar som Kaspersky Next EDR Optimum är idealiska för att förhindra affärsstörningar mot komplexa och riktade hot, få omfattande insyn i nätverket och hantera säkerheten från en enda molnbaserad hanteringsplattform.
Relaterade produkter:
Relaterade artiklar: