Cyberbrottslingar har en mängd olika avancerade attacker i arsenalen som de kan rikta mot din dator, oavsett om operativsystemet är Android, Mac eller Windows. Därför är det väsentligt att välja ett antivirusprogram som är utformat för ditt operativsystem och anpassat efter dina datorvanor.
Inte alla antivirusprogram är likvärdiga, så det finns många faktorer att ta i beaktande.
Du surfar t.ex. på internet som vanligt, med plötsligt börjar datorn bli allt långsammare när antivirusprogrammet "granskar" din onlineaktivitet. Om programvaran sedan råkar upptäcka ett problem är det inte säkert att den kan åtgärda det utan några tidskrävande steg (och trots detta kanske du inte ens löser problemet). Än värre är att du kanske till och med har ett antivirusprogram, men det är för komplicerat att använda och konfigurera, så att ditt system ändå blir infekterat (och i vissa fall är du inte ens medveten om det).
Bortsett från värsta tänkbara scenarion är fel, krascher och misslyckade försök att skydda sig mot cybersäkerhetshot bland det sista man vill tänka på när ens information står på spel. Därför är det viktigt att veta vad man ska leta efter i ett antivirusprogram. Så här är vår enkla guide till hur man väljer antivirusprogram, inklusive vanliga fallgropar, rekommendationer och ytterligare funktioner som man bör hålla utkik efter.
Skyddar ditt antivirusprogram dig mot allvarliga hot?
Att välja ett bra antivirusprogram börjar med det skydd som programmet erbjuder. Antivirus ska per definition skydda mot virus, men bör även omfatta andra typer av cyberhot. Det måste åtminstone skydda dig mot de vanligaste farorna för din integritet och säkerhet.
De vanligaste cyberhoten du kan utsättas för är olika typer av:
- Skadlig programvara: Oönskade program som infekterar dina enheter för att störa, använda eller samla in data från dig. Skadlig programvara innefattar vanligen virus, spionprogram, annonsprogram och utpressningstrojaner.
- Bedrägerier: Digitalt bedrägeri som lurar dig att lämna ut känslig information eller ge skadlig åtkomst till din enhet. De kommer vanligtvis i form av e-post, webbplatser, texter, dåliga appar och online-meddelanden. Vanliga typer av bedrägerier är spam, nätfiske och pharming.
Dessa hot används ofta i kombination för att hackaren ska uppnå sitt mål. Vissa bedrägerier levererar skadlig programvara, medan andra döljer skadlig programvara på till synes harmlösa ställen på webben eller i anslutna enheter. Skadlig programvara i sig kan vara ett bedrägeri, vilket t.ex. är fallet med utpressningstrojaner.
Ditt antivirusprogram bör skydda mot de vanliga hoten som listats ovan.
Har ditt program förebyggande åtgärder och snabb infektionsborttagning i realtid?
Eftersom internet ständigt förändras måste det antivirusprogram du väljer vara på ständig utkik för att hitta och sätta stopp för eventuella säkerhetsrisker. Vissa cybersäkerhetsprogram kan endast behandla problem efter att de har uppstått. Du behöver ett antivirusprogram som ger proaktivt skydd, ofta kallat "hotförebyggande", så att du kan använda dina enheter var och när du vill, utan att behöva oroa dig.
Hotförebyggande funktioner i din programvara bör omfatta följande:
- Reaktiv filsökning som kontrollerar om nya filer är farliga innan du öppnar dem. Den jämför filen med en fullständig databas över kända risker för att avgöra om filen är säker att öppna.
- Fullständiga systemsökningar som granskar varje hörn av enheten efter riskabla data. På så sätt kan du vara säker på att inget smyger omkring utan att upptäckas, eftersom många spionprogram och skadliga program är utformade för att vara dolda.
- Surfskydd som filtrerar URL-länkar och webbsidor för att bedöma deras säkerhetshistorik och potentiella risknivå. Eftersom de flesta cyberattacker initieras via en internetanslutning till din webbläsare är säkerhet för webbsurfning avgörande för din digitala säkerhet.
Hotborttagning bör ingå i alla antivirussystem. Se bara till att potentiellt skadliga filer sätts i karantän så att du kan granska och ta bort dem senare.
Andra produkter, t.ex. de som kallas "anti-malware", erbjuder endast borttagning utan några förebyggande funktioner. I vissa fall kan dessa produkter till och med vara förklädda virus, så var alltid noga med att undersöka dina leverantörer också.
Fungerar din programvara felfritt och effektivt?
När det gäller antivirusskydd är själva detektionen bara bra om programvaran verkligen fungerar som avsett.
För att ditt skydd mot cyberhot ska vara tillförlitligt måste det:
- Hitta verkliga hot på ett tillförlitligt sätt – utan att oavsiktligt radera dina rena filer.
- Fungera utan att din enhet går långsammare.
Låt oss utforska var och en av dessa aspekter på djupet.
Pålitlig hotdetektionsfrekvens
När antivirusprogrammet söker igenom systemets filer måste det korrekt ange vad som är skadligt och vad som inte är det.
Databaser med kända hot sammanställs av antivirusföretag för att sortera bort farliga data. De utgör ryggraden för antivirussystemet och måste hållas uppdaterade. Cyberhoten vidareutvecklas hela tiden, så du kan inte räkna med att antivirusprogrammet ska skydda datorn mot varenda typ av skadlig programvara, spionprogram eller annonsprogram. Men vissa verktyg är bättre än andra.
Detektionsfrekvensen graderar antivirusprogrammets prestanda baserat på hur ofta det korrekt identifierar rena filer och potentiella hot. En bra detektionsfrekvens har bra resultat i följande:
- Sanna positiva: När programmet fastställer att skadliga filer är skadlig programvara.
- Sanna negativa: När programmet fastställer att ofarliga filer är säkra att öppna.
Därför måste det perfekta antivirusprogrammet undvika att ge dig:
- Falska positiva: När programmet fastställer att ofarliga filer är skadlig programvara. Om programvarans hotgräns är för aggressiv kan filer som är helt säkra komma att tas bort.
- Falska negativa: När programmet fastställer att skadliga filer är säkra att öppna. Detta kan inträffa om hotdatabasen inte har upptäckt och loggat nya eller otydliga hot.
Var särskilt uppmärksam på omdömen om programvarans falska positiva resultat. Ingen vill ha programvara som tar bort nödvändiga filer. Tänk även på att leta efter program som flera oberoende labb har testat och verifierat. Organisationer som Virus Bulletin, TechRadar, NSS Labs, AV-TEST, NSS Labs och AV-Comparatives testar och recenserar verktyg och programvara mot skadlig programvara för operativsystemen Windows, Mac och Android.
Produkternas hotdetektion och -åtgärder varierar mellan olika operativsystem. Det bästa antivirusprogrammet för Mac är till exempel inte nödvändigtvis det program som presterar bäst på en PC. Läs aktuella nyheter och testanalyser från ansedda bloggare och betrodda nyhetskällor för att avgöra vilka program som presterar bäst i ditt operativsystem.
Måste fungera bra utan att göra enheten långsam
Eftersom antivirusprogrammet körs i datorns bakgrund hela tiden måste det fungera effektivt. Effektiva produkter kan söka samtidigt som din dator utför en mängd olika uppgifter, bl.a:
- Kopiering och inklistring av filer.
- Arkivering och avarkivering.
- Installation/avinstallation av program.
- Start av program.
- Hämtning av filer.
- Surfning på webbplatser.
Det är inte alla säkerhetsprogram som presterar perfekt i ovanstående testfall. Det märks att vissa program är mer effektiva under vissa uppgifter än andra. Välj programvara med funktioner som är skräddarsydda för den typ av databehandling som du oftast gör. Överväg också att välja ett heltäckande paket som du kan anpassa efter dina behov senare eller om de förändras (t.ex. om du tror att din hemdator kan bli din arbetsdator när du arbetar hemifrån). Vissa funktioner kanske inte behövs just nu, men kan vara användbara att ha i framtiden.
Är ditt antivirusprogram lätt att använda?
Se alltid till att du enkelt kan använda och navigera i det antivirusprogram du väljer att installera. Om du köper ett antivirusprogram och stänger av det för att det är för komplicerat att använda kommer du bara att utsättas för fler attacker och intrång. Andra kanske låter programmet köra i standardläge, men struntar i att hålla det uppdaterat med de senaste programversionerna. Programuppdateringar är det sätt på vilket cybersäkerhetsleverantörer skyddar dig mot nya och framväxande cyberhot via patchar. Det är viktigt att alltid se till att ditt antivirusprogram uppdateras regelbundet.
I sällsynta fall kan det vara oklart om antivirusprogrammet ens körs. Om detta händer kan du göra ett enkelt test för att se till att det fortfarande körs eller körs korrekt. En EICAR-testfil har skapats av cybersäkerhetsexperter vid European Institute for Computer Antivirus Research (EICAR) och är ett ofarligt simulerat virus som de flesta kommersiella antivirusprogram testas med. Du kan ladda ner den från den officiella webbplatsen (som bör aktivera din programvara) eller öppna en anteckningsblockfil och kopiera och klistra in följande sträng:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
Om du sparar detta anteckningsblock i ditt system ska en varning utlösas automatiskt. Tänk på att vissa program automatiskt sätter filen i karantän. Om ingenting aktiveras kan antivirusprogrammet vara avstängt eller inte fungera som det ska.
De flesta är inte internetsäkerhetsexperter eller väl förtrogna med antivirusprogram eller -inställningar. Det är inte säkert att du behöver ett program för att konfigurera brandväggar eller köra klientprogram som tar upp hälften av en genomsnittlig dators databehandlingsresurser. Det beror på vilken typ av databehandling som utförs och om du lagrar känsliga data, t.ex. patientjournaler och finansiella företagsdokument, på datorn. Med detta i åtanke är de grundläggande användarvänliga funktionerna som du vill ha:
Automatiska uppdateringar: Välj programvara som uppdateras, får patchar och konfigureras om automatiskt och utan att du behöver göra något. Kontinuerliga uppdateringar skyddar ditt system mot de senaste cyberhoten.
Enkelt användargränssnitt: Hitta programvara som är lätt att navigera i och förstå. Du ska snabbt kunna avgöra om ett hot har upptäckts och åtgärdats eller inte. Du bör också kunna avgöra om ditt antivirusprogram fungerar korrekt utan att ladda ner en testfil eller använda ovanstående EICAR-kod.
Kundtjänst: Tillförlitlig kundtjänst är något som ofta glöms bort, men det är en viktig del av ett effektivt systemskydd och gör också ditt antivirusprogram mer användbart. Folk väljer ofta kostnadsfri programvara och har inte tillgång till hjälp när de senare stöter på problem. Oavsett om man är väl förtrogen med att använda antivirusprogram eller inte är det viktigt att man har tillgång till kompetent kundtjänst som kan hjälpa till med att få ut mesta möjliga av programvaran. Dessutom känner man sig säkrare på att systemet är väl skyddat.
Vill du att din kraftfulla programvara ska ha extrafunktioner?
Ibland är det bra att ha ytterligare funktioner. När det gäller programvara för cybersäkerhet utvecklas nya funktioner regelbundet utifrån nya tendenser för att hjälpa till att hålla användarna säkra och skyddade. Även om det är svårt att upptäcka de senaste cyberhoten på grund av cybersäkerhetens snabbt föränderliga natur, kan nya funktioner vara en viktig faktor i din beslutsprocess eftersom de kan hjälpa dig att hålla dig säker på en mängd olika sätt som du kanske inte har tänkt på.
När det gäller modern cybersäkerhet sägs det ofta att det krävs en flerskiktad strategi för säkerhet/webbskydd för att användarna verkligen ska vara säkra. Det innebär att det krävs flera olika metoder för att vara säker på nätet. Med andra ord är antivirusprogrammet i sig inte det enda som skyddar dina data. Ytterligare funktioner som lösenordshanterare, VPN och betalningsskydd är lika viktiga för att förhindra cyberattacker på din dator eller ditt hemnätverk. Här är en lista över funktioner som du bör hålla utkik efter:
Lösenordshanterare lagrar dina unika lösenord som är svåra att komma ihåg i ett krypterat "valv". Detta är högsäkerhetslösningar som endast kräver att du kommer ihåg ett primärt lösenord. I många valv kan du även förvara känsliga dokument och bilder.
Rengöring och optimering av systemprestanda för att öka hastigheten och kraften i din enhet. Vissa antivirusprogram påminner dig till och med som en del av sin standardprocedur om att dina program, drivrutiner och operativsystem behöver uppdateras, och varnar dig för program som kan frysa ditt system.
Wi-Fi-övervakning i hemmet, som kan ge dig exakt information om vilka enheter som finns i ditt personliga trådlösa nätverk. Varningar för nya anslutningar kan hjälpa dig att hitta potentiella inkräktare i ditt privata internetutrymme. Vissa av dessa tjänster har till och med GPS-spårning om någon av dina enheter skulle bli stulen.
Övervakning av dataläckage i onlinekonton kan ta alla dina konton och kontrollera dem mot kända dataintrång. Om dina autentiseringsuppgifter har stulits får du ett meddelande som hjälper dig att vidta åtgärder.
Övervakning av hårddiskintegritet kan kontrollera prestanda, status och temperatur för dina interna och externa hårddiskar, så att du vet om ditt system är ordentligt optimerat. De meddelar dig också så snart några problem uppstår.
VPN-tjänster (virtuella privata nätverk) kan ge dig en säker, krypterad "tunnel" på internet. Detta gör att du kan surfa säkert och anonymt på internet, även på ett offentligt Wi-Fi.
Det finns många andra funktioner, så se till att kolla runt och jämföra utifrån dina behov. På Kaspersky har vi tre nivåer av digital säkerhet för hemmet. Vårt premiumskydd omfattar alla funktioner som nämnts ovan, täcker upp till 20 enheter och innehåller även:
- Hotklassificering och proaktiv blockering av URL-länkar, webbsidor och e-postbilagor.
- Tvåvägs brandväggar och filtrering av skräppost.
- Säkra webbläsare för finansiella transaktioner.
- Föräldrakontroll av innehåll.
- Säker borttagning av känsliga filer, webbläsarhistorik, kreditövervakning eller andra virtuella navigeringssökvägar, t.ex. lösenord.
- IT-support (på distans).
- Identitetsskydd via ett digitalt kassaskåp.
- Skydd mot nätfiske.
Andra viktiga frågor att ställa innan du väljer ett antivirusprogram
När du väl har hittat dina alternativ för antivirusprogram finns det ytterligare några saker att tänka på. Här är några frågor som kan hjälpa dig att begränsa din sökning efter ett antivirusprogram:
Vilka enheter och operativsystem skyddar denna programvara? Många människor har idag en smartphone och en dator (eller flera enheter). Ditt antivirusprogram kanske inte är tillgängligt på alla enheter som du vill skydda. Vissa produkter kan täcka flera enheter, oavsett om det är PC, Mac, iOS eller Android.
Kan den här programvaran skydda hela min familj? Din säkerhet är bara så stark som nätverkets svagaste länk. Varje medlem i ditt hushåll kan vara en åtkomstpunkt för kriminella att ta sig igenom din digitala säkerhet. Eftersom både vuxna och små barn använder alla typer av enheter vill du förmodligen ha en plan som skyddar många enheter (på olika sätt) mot skadlig aktivitet.
Har programmet fler funktioner än jag behöver? Se till att du får ett programvarupaket som innehåller det du behöver. Du ska kunna välja mellan flera alternativ för att få det skydd du behöver.
Tyvärr är det inte ovanligt att man köper ett antivirusprogram först när en attack misstänks. Oavsett om det handlar om en långsam dator eller misstänkta fel väntar vi ofta tills våra datorsystem slutar fungera ordentligt innan vi agerar. Om det är fallet med dig ska du prioritera att sätta in ett effektivt antivirusprogram på direkten. Rätt program kan hitta hotet och blockera det utan att påverka datoranvändningen överhuvudtaget. Om du är proaktiv kommer du att kunna navigera i ditt digitala liv med sinnesro.
Kasperskys internetsäkerhet fick två AV-TEST-utmärkelser för bästa prestanda och skydd för en internetsäkerhetsprodukt 2021. I alla tester visade Kaspersky enastående prestanda och skydd mot cyberhot.
Relaterade artiklar:
- Vad är antivirus i molnet?
- Vad är en brandvägg?
- Hur kan ett VPN användas för att gömma sökhistoriken?
- Vad är internetsäkerhet?
Rekommenderade produkter: