Hoppa till huvudinnehållet

Utpressningsvirus – definition, skydd och borttagning

Utpressningsvirus – definition, skydd och borttagning

Utpressningsvirus är ett hot mot dig och din enhet, men vad gör den här formen av skadlig programvara så speciell? Ordet ”utpressning” säger allt du behöver veta om det här otyget. Utpressningsvirus är en programvara som kan låsa din dator och sen kräva en lösensumma för att släppa den fri.

I de flesta fall kan utpressningsvirus drabba en på följande sätt. Den skadliga programvaran får först åtkomst till enheten. Beroende på typen av utpressningsvirus krypteras antingen hela operativsystemet eller enskilda filer. Sen krävs den drabbade på en lösensumma. Om du vill minska risken för en utpressningsvirusattack bör du använda dig av högkvalitativ programvara som antivirusprogram från Kaspersky.

Utpressningsvirus: en del av gruppen av skadlig programvara

Den engelska termen Malware kommer från orden ”malicious” (skadlig) och ”software” (programvara). Termen syftar alltså på all programvara som kan vara farlig för din dator. Det inkluderar virus och trojaner.

Hur du upptäcker utpressningsvirus och skyddar dig från det

När det kommer till att skydda sig mot utpressningsvirus är det bättre att förebygga det än att behöva ta bort det. För att lyckas med det är ett vakande öga och rätt säkerhetsprogram helt avgörande. Sårbarhetsskanning kan också hjälpa dig att upptäcka inkräktare i ditt system. För det första är det viktigt att se till att din dator inte är en bra måltavla för utpressningsvirus. Enhetens programvara ska alltid hållas uppdaterad för att kunna dra nytta av de senaste säkerhetspatcharna. Utöver det är det mycket viktigt att vara försiktig, särskilt när det gäller falska webbplatser och e-postbilagor. Men ibland räcker inte ens de bästa förebyggande åtgärderna, vilket gör det desto viktigare att ha en beredskapsplan. När det gäller utpressningsvirus består en beredskapsplan av att ha en säkerhetskopia av dina data. Läs artikeln Skydd mot utpressningsvirus: hur du skyddar dina data under 2021 för att lära dig hur du skapar en säkerhetskopia på rätt sätt och vilka ytterligare åtgärder du kan vidta för att skydda din enhet.

Bekämpa krypteringstrojaner – du klarar det!

De vanligaste sätten som utpressningsvirus smittar datorer på inkluderar när du besöker skadliga webbplatser, laddar ner skadliga bilagor eller via oönskade tilläggsprogram vid nedladdningar. Det räcker att du slarvar en enda gång för att du ska drabbas av en utpressningsvirusattack. Eftersom skadlig programvara är utformad för att förbli oupptäckt så länge som möjligt är det svårt att upptäcka att du har smittats. Det är mest sannolikt att en utpressningsvirusattack upptäcks av ett säkerhetsprogram.

Filtillägg som ändras, högre belastning på processorn eller andra misstänksamma aktiviteter på datorn kan naturligtvis tyda på att den är smittad. När du ska ta bort utpressningsvirus finns det i stort sett tre alternativ du kan välja mellan. Det första är att betala lösensumman, vilket definitivt inte rekommenderas. Det är därför bäst att försöka ta bort utpressningsviruset från datorn. Om det inte är möjligt finns det bara ett sista steg: du måste återställa datorn till fabriksinställningarna.

Vilka typer av utpressningsvirus finns och vad innebär det för din del?

Hotet som utpressningsviruset innebär beror som sagt på typen av virus. Det första du ska tänka på är att det finns två huvudkategorier av utpressningsvirus: låsningsutpressningsvirus och krypteringsutpressningsvirus. De kan skiljas åt på följande sätt:

  • Låsningsutpressningsvirus – grundläggande datorfunktioner påverkas
  • Krypteringsutpressningsvirus – enskilda filer påverkas

Typen av skadlig programvara innebär också en stor skillnad när det gäller att identifiera och hantera utpressningsviruset. Inom de två huvudkategorierna kan man dessutom skilja mellan ett antal typer av utpressningsvirus. De inkluderar till exempel Locky, WannaCry och Bad Rabbit.

Utpressningsvirusets historia

Utpressning mot datoranvändare är inte något nytt för 2000-talet. En primitiv förlaga till utpressningsvirusen användes så tidigt som 1989. De första riktiga fallen av utpressningsvirus rapporterades i Ryssland 2005. Sedan dess har utpressningsvirus spridit sig över hela världen med nya varianter som har fortsatt att vara framgångsrika. År 2011 noterades en dramatisk ökning av utpressningsvirusattacker. Efter att attackerna har fortsatt har skapare av antivirusprogram fokuserat sina verktyg för virusskanning mer och mer på utpressningsvirus, särskilt sedan 2016.

Man kan ofta se regionala skillnader mellan olika utpressningsvirusattacker. Exempel:

  • Falska meddelanden om olicensierade program:

I vissa länder informerar trojanen de drabbade om att olicensierade program har installerats på deras datorer. I meddelandet uppmanas sedan användarna att betala en lösensumma.

  • Falska anklagelser om olagligt innehåll:

I länder där olagliga nerladdningar är vanligt är inte det här tillvägagångssättet särskilt framgångsrikt för cyberbrottslingarna. I stället skickas meddelanden som påstås vara från brottsbekämpande organ och som hävdar att barnpornografi eller annat olagligt innehåll har hittats på de drabbades datorer. Meddelandet innehåller också ett krav på att de ska betala böter.

Den största utpressningsvirusattacken

En av de största och allvarligaste utpressningsvirusattackerna skedde på våren 2017 och hette WannaCry. Under attacken uppmanades de cirka 200 000 drabbade från ungefär 150 länder att betala en lösensumma i bitcoin.

Sammanfattning

Utpressningsvirus i alla dess former och varianter innebär ett allvarligt hot mot både privata användare och företag. Det här gör det ännu viktigare att hålla koll på vilken risk det innebär och vara så förberedd som det går för alla situationer. Därför är det mycket viktigt att ha kunskap om utpressningsvirus, att vara försiktig när du använder en enhet och att ha det bästa säkerhetsprogrammet som finns tillgängligt. Med våra informativa blogginlägg och utmärka säkerhetsprogram är Kaspersky här för att hjälpa dig.

Skydda dig mot utpressningsvirus och utpressning på nätet

Om du vill veta mer om skydd mot trojaner, maskar och virus klickar du på länken nedan:

Andra artiklar och länkar relaterade till utpressningsvirus och utpressning på nätet

Utpressningsvirus – definition, skydd och borttagning

Vad är utpressningsvirus, vad gör det med min dator och hur kan jag skydda mig själv från det? Här är vad du behöver veta om krypteringstrojaner.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg