Vad är LinkedIn?
Enligt beskrivningen från LinkedIn utgör man det största professionella nätverket på internet. I grund och botten är det en social mediesajt som är inriktad på professionellt nätverkande och karriärbyggande. Medlemmarna använder webbplatsen för att visa upp sina meritförteckningar, söka jobb, dela kunskap och interagera med andra inom sin bransch.
LinkedIn grundades 2003, vilket innebär att det fanns före Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat. Microsoft har ägt webbplatsen sedan 2016. LinkedIn finns både som webbplats och app och tros ha cirka 740 miljoner registrerade användare i 150 länder. Det finns både gratis och betalt (s.k. premium) medlemskap. LinkedIn tjänar pengar genom att sälja medlemskap, reklam och rekryteringstjänster.
Integritetsproblem med sociala medier är inte ovanliga, och tidigare har LinkedIn haft sin beskärda del av problemen. Men hur säkert är det idag, och vad behöver användarna veta?
Integritetsproblem med LinkedIn
De flesta sociala nätverkssajter kan medföra säkerhets- och integritetsrisker. Integritetsproblem med LinkedIn är bland annat:
- Målrik miljö: Många högt uppsatta affärsmän använder LinkedIn – enligt uppgift är det det mest använda sociala nätverket av företag inom "Fortune 500", vilket gör det till en "målrik" miljö för hotaktörer som använder sociala medier för att samla information om stora företag, chefer och andra anställda.
- Bedrägeri på LinkedIn: LinkedIn har många arbetssökande som letar efter jobb eller nätverksmöjligheter. De kan bli måltavlor för bedrägerier och nätfiske med hjälp av social manipulation.
- Dataintrång: Beroende på hur du fyller i din profil innehåller LinkedIn en hel del information om dig. Detta kan användas i skadliga syften av hackare om data hamnar i orätta händer via dataskrapning eller stöld på LinkedIn.
- Risker för anseende: Om ditt konto hackas eller komprometterats kan en hackare publicera information för din räkning, vilket kan skada ditt rykte.
- Delning av data: Eftersom LinkedIn ägs av Microsoft kan din information delas mellan dussintals plattformar utan att du nödvändigtvis inser det.
Är LinkedIn säkert?
Under 2012 inträffade ett betydande dataintrång på LinkedIn där 6,5 miljoner användares lösenord komprometterades. Det var länge sedan, och sedan dess har företaget vidtagit åtgärder för att förbättra sina säkerhetsprotokoll.
För närvarande har LinkedIn inga uppenbara säkerhetsproblem inom ramen för sociala nätverk. Men precis som andra sociala nätverkssajter är LinkedIn bara så säkert som du gör det. Som standard delar LinkedIn vissa detaljer som du kanske vill hålla privata. Det är därför viktigt att du hanterar dina integritets- och säkerhetsinställningar på LinkedIn.
I LinkedIns integritetspolicy anger företaget att användare bara ska ange så mycket personlig information som de känner sig bekväma med att lämna. Det är inte nödvändigt att ange telefonnummer, adress eller personlig e-post på webbplatsen för att kunna använda den till sin fulla potential.
När du använder LinkedIn ska du komma ihåg att all information som du lägger upp på din profil ska betraktas som offentlig information. Varje inlägg, CV och statusuppdatering är offentlig kommunikation.
En av LinkedIns mest betydande sårbarheter är inte unik för LinkedIn, nämligen att användare använder samma lösenord på flera olika webbplatser. Många sociala nätverkssajter har detta problem, men ansvaret ligger i slutändan hos användarna. Lösenord som används på flera webbplatser är bara lika säkra som den svagaste webbplatsen på listan. Du kan undvika detta problem genom att använda olika lösenord för olika webbplatser. En lösenordshanterare kan vara till hjälp.
En aspekt av LinkedIn som gör det något säkrare än andra sociala medier är att användarna bara förväntas ha yrkesrelaterade kontakter. Det innebär att användarna rekommenderas att endast nätverka med personer som de känner i en professionell miljö. Eftersom det mesta innehållet på plattformen är användargenererat får du information från människor du känner och litar på istället för slumpmässiga bottar på nätet.
Eftersom LinkedIn främst är ett verktyg för professionellt nätverkande, rekrytering och varumärkesbyggande, är webbplatsens användargrupp förmodligen mer motiverad att hålla den ren än andra sociala plattformar. I motsats till Facebook och Twitter har LinkedIn också färre bedrägliga konton.
Tips för att hantera dina integritetsinställningar på LinkedIn
Om du undrar hur man gör sin profil på LinkedIn privat får du här några användbara integritetstips:
För att ta bort din kontaktinformation från din offentliga LinkedIn-profil:
- Välj din bild i det övre högra hörnet på LinkedIn.
- Välj Visa profil i menyn.
- Välj Kontaktinfo.
- Välj ikonen Redigera(penna).
- Ta bort ditt telefonnummer, din adress eller annan information som du helst inte vill ska synas.
- Välj Spara. Din personliga information har tagits bort.
Så här aktiverar du LinkedIns säkra surfningsläge:
LinkedIn erbjuder säker surfning, och den funktionen är viktig, särskilt om du öppnar LinkedIn på kaféer, flygplatser eller andra platser med offentliga surfpunkter. Så här aktiverar man LinkedIns säkra surfningsläge:
- Välj din bild i det övre högra hörnet på LinkedIns webbplats.
- Välj länken Sekretess och inställningar i rullgardinsmenyn.
- Välj Konto
- Välj Hantera säkerhetsinställningar.
- Kryssa för rutan där det står Använd om möjligt en säker anslutning (HTTPS) för att surfa på LinkedIn i popup-rutan som öppnas.
- Välj Spara ändringar. Nu kommer du åt LinkedIn via en säker anslutning.
Begränsa informationen i din offentliga profil:
Även om du inte har kontaktinformation i din offentliga profil finns det annan potentiellt känslig information som hackare kan använda för att bygga upp en bild av dig. Om du till exempel anger vilka företag du arbetar för eller har arbetat för kan det hjälpa hackarna i deras attacker med social manipulation mot dessa företag eller ge ledtrådar om var du befinner dig.
För att redigera din offentliga profil:
- Välj din bild i det övre högra hörnet på LinkedIns webbplats.
- Välj länken Redigera offentlig profil och URL längst upp i den högra panelen.
- Välj Redigera innehåll och gör eventuella ändringar i din profil som kan påverka din integritet.
- Välj Spara.
Så här aktiverar du LinkedIns privata visningsläge:
Om du inte vill att folk ska se ditt aktivitetsflöde eller veta att du har tittat på deras profil kan du aktivera LinkedIns privata visningsläge.
- Välj din bild i det övre högra hörnet på LinkedIns webbplats.
- Välj länken Sekretess och inställningar i rullgardinsmenyn.
- Välj Integritet
- Välj Visningsalternativ för profil.
- Välj det läge som du vill surfa i. Du har tre alternativ:
-
Ditt namn och din rubrik
-
Privata profilegenskaper (t.ex. jobbtitel och bransch)
-
Privat läge
- Dina ändringar sparas automatiskt.
- Ditt namn och din rubrik
- Privata profilegenskaper (t.ex. jobbtitel och bransch)
- Privat läge
Kontrollera hur andra ser din profil- och nätverksinformation:
- Välj din bild i det övre högra hörnet på LinkedIns webbplats.
- Välj länken Sekretess och inställningar i rullgardinsmenyn.
- Välj Integritet
- Klicka på Redigera din offentliga profil för att visa din offentliga profil. Det är så här din profil ser ut utanför LinkedIn, för sökmotorer och andra.
- Använd rutan Redigera synlighet till höger för att kontrollera vad som är synligt för allmänheten.
- Om du inte vill att din profil ska vara synlig för allmänheten ska du slå av Synlighet av din offentliga profil
- Om du vill att din profil ska vara offentligt synlig kan du välja vilka objekt som ska vara offentligt synliga.
Säkerhetstips för LinkedIn
Här är några rekommendationer för att maximera din säkerhet och integritet på LinkedIn.
Använd ett starkt lösenord:
Ett starkt lösenord består av minst 12 tecken och innehåller en blandning av tecken – versaler, gemener, symboler och siffror. Det undviker också uppenbara detaljer om dig och strängar som är lätta att komma ihåg (t.ex. sekvensen 1234 och så vidare). Byt lösenord regelbundet och undvik att använda samma lösenord för flera konton – överväg att använda en lösenordshanterare som Kaspersky Password Manager för att göra detta enklare.
Var försiktig med att lämna ut ditt telefonnummer:
LinkedIn är en nätverkssajt – syftet är att skapa kontakter – men var försiktig när det gäller vem du delar ditt telefonnummer med och undvik att ange det offentligt i din profil.
Var uppmärksam på bedrägerier och nätfiske:
Var försiktig med rekryteringsbedrägerier på LinkedIn. Överför eller skicka aldrig pengar för "ansökningsavgifter" eller liknande. Var försiktig om en rekryterare ber dig att skicka personligt identifierbar information (PII) till en e-postadress som inte är kopplad till företaget i fråga.
Aktivera tvåfaktorsautentisering för ditt konto:
Tvåfaktorsautentisering kräver att man använder mer än en form av verifiering för att få tillgång till ett konto. Till exempel en lösenkod som skickas till din telefon eller skapas via en autentiseringsapp, utöver ditt lösenord. Tvåfaktorsautentisering kan minska obehörig åtkomst och identitetsstöld. LinkedIn har råd om hur man ställer in detta här.
Håll ett öga på tillåtna tjänster:
I en automatiserad värld som uppmuntrar oss att länka samman tjänster kan flera tjänster ha tillgång till ditt LinkedIn-konto. De flesta är bra, men de utgör också väsentligen åtkomstpunkter till ditt konto, så det är värt att kontrollera vilka bakdörrar du har lämnat öppna då och då för att se till att de är sådana som du är medveten om. Du kan göra detta i avsnittet Konto i Sekretess och inställningar under rubriken Tillåtna tjänster.
Håll ett öga på antalet enheter som är inloggade:
Om du loggar in på LinkedIn från flera olika enheter och platser – hemma, på kontoret, hos din kund – och inte loggar ut varje gång, kan det bli ganska många till slut. Detta kan ge upphov till potentiella kryphål – kontrollera genom att se över Var du är inloggad.
Delta inte i undersökningar:
LinkedIn säljer dina uppgifter och spår från onlinebeteende till reklampartners och allehanda organisationer som analyserar trender relaterade till arbetsmarknaden. Du kan välja att inte vara en del av detta genom att stänga av Deltagande i forskning i kontoinställningarna.
LinkedIn ger råd om hur man förhindrar identitetsstöld på LinkedIn här. Förutom att vara aktivt medveten om cybersäkerhet ger användning av ett antivirusprogram som Kaspersky Total Security skydd på nätet – även mot hackare, virus och skadlig programvara.
Rekommenderade produkter:
- Kaspersky Premium – produktuppgifter
- Ladda ned en kostnadsfri testversion av Kaspersky Antivirus Premium
- Kaspersky Password Manager
Relaterade artiklar: