Du har säkerhetsbältet på dig. Du parkerar bilen vid gatlyktan. Du använder solkräm även när det är molnigt ute. Du är ingen risktagare! Men vad händer när du surfar på nätet? Genom att läsa igenom listan får du veta om dina pengar och din identitet på internet är i riskzonen.
1. Du förutsätter att internetbanken är säker.
Du hittar skurkarna där pengarna finns. Det är därför du kan bli utsatt för cyberstöld om du förhastat anger fel URL-adress till banken eller inte märker att du har dirigerats om till en falsk webbplats. Undvik oönskade uttag med Kasperskys teknik Safe Money. Då kan du identifiera nätfiskewebbplatser och få en säker bankupplevelse online.
2. Du handlar på misstänksamma platser.
Det är lätt att bli exalterad över onlineerbjudanden, men du måste vara försiktig innan du klickar på ”Lägg till i kundvagnen”. Om du fastnar för ett fynd på en okänd e-handelswebbplats eller klickar på ett sökresultat istället för att ange URL-adressen direkt kanske du får betala för cyberbrottslingens shoppingrunda istället. Hur handlar du säkert på nätet? Skydda alla transaktioner från början till slut med Kasperskys teknik Safe Money.
3. Du använder ett enda lösenord.
Om du inte tänker ut ett tillräckligt klurigt lösenord kan hackare stjäla dina pengar – och din identitet på nätet. Genom att använda flera lösenord hindrar du dem från att komma åt hela din onlinevärld med ett enda ord. Det är viktigt att välja starka lösenord. Kasperskys Password Manager genererar lösenord och lagrar dem på alla dina enheter. Alla dina webbplatser är skyddade och du behöver bara komma ihåg ett lösenord.
4. Du känner inte alla dina vänner.
Det kan vara kul att bli vän med hela stan på Facebook, men det är bättre att vara försiktig när du utökar ditt sociala nätverk. När du godkänner en inbjudan från någon du inte känner bjuder du in skadlig programvara eller identitetstjuvar i din närmaste krets.
5. Du ifrågasätter inte auktoriteter
Det är viktigt att vara åtminstone lite misstänksam när du surfar på nätet. Faktum är att mer än 5 000 utsatta webbplatser identifieras varje dag. Om du aldrig ifrågasätter legitimiteten i de sidor du besöker kan du förlora pengar och data till cyberbrottslingar. Tänk på att undvika ovanliga annonser och länkar från okända e-post- eller sms-avsändare också.
6. Du är för social.
Det kan vara farligt att avslöja viktig information för vänner och det utökade nätverket. Genom att lägga upp personliga uppgifter som ditt namn, din skola eller släkthistoria, uppger du svar på säkerhetsfrågor. Anpassa sekretessinställningarna för att begränsa vilka som ser din information.
7. Du läser inte det finstilta.
Ingen gillar att läsa det finstilta. Det är därför vissa onlineföretag smyger in uttänkta formuleringar utan att du märker det. När du godkänner villkoren utan att läsa igenom dem kan du omedvetet ge bort din integritet på nätet till företaget och dess dotterbolag.
8. Du shoppar och uträttar bankärenden på offentliga trådlösa nätverk.
Cyberbrottslingar spionerar på offentliga trådlösa nätverk och lurar användarna att välja falska nätverk. Var misstänksam mot alla Wi-Fi-länkar och använd ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att kryptera viktig information. Se till att anslutningen är skyddad med Kasperskys teknik Safe Money när du handlar och gör bankärenden på nätet. Om du använder din mobila enhet kan du göra viktiga transaktioner via mobilnätet.
9. Du modifierar dina mobila enheter.
Modifiering lägger inte bara till funktioner i din smartphone eller surfplatta. Den tar också bort viktiga skydd och bjuder in all befintlig skadlig programvara för mobiler på din enhet. Skydda dig på språng genom att undvika modifieringar och webbplatser för filhämtning från tredje part, dåliga appar och andra relaterade internethot.
10. Du vet inte vad dina barn gör på nätet.
Om du har barn bör du ta reda på vilka webbplatser och sociala nätverk de surfar på. Internet kan vara en förlängning av barnens liv. Därför är det viktigt att du är delaktig och går igenom hur man beter sig på internet, nätmobbning och de föränderliga utmaningarna för internetanvändare.