En vanlig missuppfattning är att Mac-datorer inte får virus, men det är inte sant. MacBook-, iMac- och Mac Mini-datorer kan alla infekteras av virus och skadlig kod, och hackare kan attackera även dem. Läs vidare för att ta reda på hur sårbara MacBooks är för virus, tecken på att du kan vara infekterad och hur du kan ligga steget före onlinehot.
Hur sårbara är MacBooks för virus?
Traditionellt har Mac-datorer varit mindre sårbara än Windows-datorer, vilket i huvudsak beror på att cyberbrottslingar främst har riktat in sig på att skapa skadlig programvara för Windows-maskiner, eftersom dessa utgör större delen av marknaden och därför erbjuder fler möjligheter. Mac-datorernas växande marknadsandel gör dock att cyberbrottslingar mer och mer riktar in sig på Apple-produkter.
Ordet ’virus’ används ofta som ett övergripande begrepp för alla former av skadlig programvara. De flesta digitala hot tenderar att vara olika typer av skadlig programvara, som definitivt kan angripa Mac-datorer. Konsekvenserna av skadlig programvara är alltid obehagliga och kan vara allt från irriterande popup-annonser till att du får dina filer kapade av utpressningsvirus. Om en Mac drabbas av skadlig programvara har macOS funktioner som förhindrar att den sprids, men Mac-användare kan ändå drabbas av olika onlinehot, exempelvis spam- och nätfiskemeddelanden, sårbarheter i webbläsare och identitetsstöld.
Har Mac-datorer inbyggt virusskydd?
Mac-datorer har inbyggda säkerhetsåtgärder, till exempel en brandvägg för att blockera onlineattacker, men de levereras inte med antivirusprogram i vanlig bemärkelse. Apple har dock flera funktioner för att skydda mot skadlig programvara, till exempel dessa:
- XProtect – Apple har alla definitioner av känd skadlig programvara i sin XProtect-fil, som finns på din Mac, och varje gång du laddar ned ett nytt program kontrollerar den att ingen av dessa definitioner finns.
- Malware Removal Tool – Apple inkluderar Verktyget MRT (verktyg för borttagning av skadlig programvara) i macOS för att ta bort skadlig programvara som har tagit sig in i dina systemfiler. Du behöver inte göra någonting för att använda MRT eftersom det tar bort skadlig programvara automatiskt i bakgrunden när XProtect upptäcker ett nytt hot.
- Gatekeeper – Apples Gatekeeper-program blockerar appar som skapats av utvecklare av skadlig programvara, och verifierar att appar inte har manipulerats.
- Apple’s Security & Privacy (Apples säkerhet och sekretess) – macOS ska till exempel inte tillåta installation av tredjepartsprogram om de inte är från App Store eller identifierade utvecklare, enligt säkerhets- och sekretessinställningarna, som du kan komma åt i Systeminställningar > Säkerhet och sekretess> Allmänt. Om du installerar en applikation från en okänd utvecklare varnar Apple dig och uppmanar dig att kontrollera att den är tillförlitlig.
- Sandboxed apps (appar i sandlådeläge) – Istället för att appar har fullständig åtkomst till dina användardata har Mac-datorer appar i sandlådeläge. Det betyder att de bara får åtkomst till den minsta mängd data som krävs för att utföra sina funktioner och inte har tillgång till andra appar, operativsystemet eller kritiska inställningar. Detta gör dem mindre sårbara för attacker.
Apple tar säkerheten på allvar – så mycket så att företaget till och med erbjuder ett belöningsprogram (Apple Security Bounty) som lovar att betala upp till 1 miljon US dollar till alla som kan hitta kritiska brister i Apples säkerhetssystem. Trots dessa skydd känner vissa Mac-användare sig säkrare med att använda antivirusprogram för Mac som extra säkerhet.
Vilka onlinehot kan drabba Mac-datorer?
De typer av skadlig programvara som utgör hot mot Mac-datorer skiljer sig inte från dem som berör Windows-maskiner. De inkluderar:
Virus
Ett virus är ett skadligt program som överförs till en användares dator utan att användaren vet om det, och som utför skadliga åtgärder. Virus kan skapa kopior av sig själva, infoga sig själva i andra program eller filer och samtidigt infektera dem. På macOS kan virus finnas dolda i Word-filer. Sådana hot kan uppträda om du aktiverar makron.
Utpressningsprogram
Detta innebär att hackare tar över personliga eller potentiellt värdefulla filer och kräver betalning för att avkryptera eller frisläppa filerna.
Annonsprogram
Denna typ av skadlig programvara tar över datorn genom att bombardera den med annonser och popup-fönster som kan skada din enhet, spåra dig och sakta ner prestandan.
Trojaner
Trojaner är en typ av skadlig programvara som lurar dig att ladda ner och installera dem genom att uppträda som något annat. Som Mac-ägare kan du bli mål för ett nätfiskebedrägeri som försöker få dig att installera falska program såsom MacDefender, MacProtector eller MacSecurity.
Rootkit
En rootkit är en typ av skadlig programvara som är utformad för att dölja skadlig aktivitet på en målenhet. Till exempel kan den dölja processer från övervakningsverktyg genom att avlyssna systemsamtal, så att användaren förblir omedveten om dessa processer.
Spionprogram
Spionprogram är datorprogram som hackare kan använda för att spionera på dig och i hemlighet följa dina aktiviteter på internet. Det körs tyst i bakgrunden och överför de data som samlas in till virusets skapare.
Skadlig programvara för kryptobrytning
Kryptobrytning syftar på en typ av skadlig programvara som använder Mac-datorns processorkraft för att bryta kryptovalutor åt angriparen. Denna process är ibland också känd som kryptojackning (kryptokapning). Vissa Kryptobrytare gräver sig också ner i din webbläsares cookie-filer för att försöka stjäla innehållet i dina kryptoplånböcker, om du har några.
Nätfiske (phishing)
Nätfiske är en form av social manipulation som innebär att cyberbrottslingar uppträder som någon eller något du känner till eller står dig nära, för att lura dig att avslöja känslig personlig information som kan användas för identitetsbedrägeri eller stöld av pengar.
PUPs
Potentiellt oönskade program (PUPs) är vanligtvis paketerade tillsammans med andra program som du laddar ned. Gratis tilläggsprogram eller plugin-program till en webbläsare kan göra det möjligt för webbläsare att spela upp videor, musik eller spel med hjälp av Java. Alla tilläggsprogram eller plugin-program är dock inte säkra, och vissa kan innehålla skadlig programvara eller virus. Konsekvenserna av att installera oseriösa tilläggs- eller plugin-program kan innefatta identitetsstöld, dataförlust och ekonomiska förluster.
Så här tar du reda på om din Mac har ett virus
Här är några tecken att hålla utkik efter för att se om din MacBook har infekterats av virus eller skadlig programvara:
Långsammare prestanda:
Om enheten eller vissa av apparna på den har börjat köras långsamt kan det vara ett tecken på problem. Det kan tyda på att din Mac har blivit en del av ett botnät, eventuellt för att den ska delta i en DDoS-attack eller utföra kryptojackning (kryptokapning). Detta extraarbete saktar ner datorn.
Oförklarliga eller nya appar och verktyg:
Om du märker att nya appar, filer eller verktyg har laddats ned utan ditt godkännande är det ett varningstecken på att potentiellt skadlig programvara kan vara inblandad. Var också uppmärksam på oväntade ändringar av inställningar, till exempel en ny startsida.
Många annonser och popup-fönster:
Annonsprogram leder till en mängd annonser och popup-fönster, även när du inte är online. Om du märker en tillströmning av sådana kan det vara en varningssignal.
Minskat lagringsutrymme:
Om skadlig programvara har laddats ned och installerats på din enhet utan din godkännande kommer dessa oönskade program att ta upp lagringsutrymme. Det innebär att det utrymmet som finns tillgängligt för betrodda program eller appar minskar. Om du märker att lagringsutrymmet plötslig minskar kan det vara ett tecken på att din enhet är komprometterad.
Din Mac blir överhettad:
När din dator blir varm är det vanligtvis ett tecken på att många program körs i bakgrunden. Om detta händer när du bara surfar eller chattar med vänner kan det betyda att skadlig programvara körs i tysthet på datorn.
Konstigt beteende:
Om du upptäcker att du omdirigeras till spammiga webbplatser, eller om din Mac ofta kraschar eller fryser, då kan detta bero på ett virus eller annan skadlig programvara. Dessa tecken behöver var för sig inte nödvändigtvis vara avgörande. Långsam prestanda kan till exempel bero på att Mac-datorn överbelastad. Det är en bra idé att ta bort oönskade filer för att se om det förbättrar prestandan.
Tips för att skydda Mac-datorer
Svaret på frågorna "Kan Mac-datorer få virus?" och "Kan Mac-datorer drabbas av skadlig programvara?" är alltså tyvärr att ja, det kan de. Apple gör ett bra jobb med att skydda sig mot vanliga säkerhetshot men beslutsamma cyberbrottslingar kan ändå kontaminera Apple-enheter. Här är några tips på de bästa sätten för att hålla din MacBook säker:
Ladda endast ned appar från officiella källor
Som standard är din Macs säkerhets- och sekretessinställningar inställda för att tillåta appar från App Store och identifierade utvecklare. För att vara ännu säkrare kan du välja att endast tillåta appar från App Store. Detta gör du genom att gå till Systeminställningar, klicka på Säkerhet och sekretess och sedan på Allmänt. Klicka på låsikonen och ange ditt lösenord, så att du kan göra ändringar. Välj App Store under rubriken "Tillåt appar hämtade från".
Håll ditt operativsystem och installerad programvara uppdaterade
Mac-datorer är redan inställda automatiskt för att söka efter programuppdateringar och meddela dig när uppdateringar finns tillgängliga för nedladdning. Att ladda ned och installera dessa uppdateringar omedelbart är en viktig del av att skydda sig mot virus och andra problem eftersom de innehåller de senaste säkerhetsfunktionerna.
Använd ett VPN när du ansluter till offentliga eller opålitliga Wi-Fi-nätverk
VPN:er döljer din ursprungliga IP-adress och ersätter den med en IP-adress från en helt annan plats. Det innebär att hackare och webbplatser inte kan spåra din anslutning och hitta din exakta plats, vilket gör dig delvis anonym på nätet. VPN:er krypterar också dina surfdata, så även om hackare skulle kunna spionera på dig skulle de inte kunna se vad du gör.
Håll brandväggen aktiverad
Detta säkerställer att dina onlineaktiviteter krypteras och inte kan ses av potentiella angripare på nätet.
Se till att det finns säkerhetskopior av viktiga data
Det enklaste sättet att säkerhetskopiera data är genom att konfigurera Time Machine som automatiskt säkerhetskopierar all information på din Mac varje dag. Apple ger vägledning om hur du gör detta här.
Förhindra fysisk stöld eller förlust
Mac-datorer kan, precis som Windows-datorer, försvinna eller stjälas. Förutom att säkerhetskopiera dina data ska du se till att din Mac är lösenordsskyddad, att den förvaras på en säker plats och att ställa in funktionen ”Hitta min Mac”.
Ignorera inte Gatekeepers varningar
macOS innehåller en teknik som heter Gatekeeper, designad för att säkerställa att endast pålitlig programvara körs på din Mac. Var uppmärksam på varningar från Gatekeeper eftersom de hjälper till att minimera risken för att oavsiktligt ladda ner skadlig programvara.
Var försiktig när det gäller plugin-program och tillägg för webbläsare
Kontrollera alla installationsklienter för paketerade objekt genom att välja bort standardinställningsalternativet och istället välja anpassat läge.
Behandla e-postmeddelanden och nedladdningar med försiktighet
Låt bli att öppna skräppostmeddelanden och okända bilagor för att undvika att bli offer för en nätfiskeattack. Undvik att ladda ner filer som kan komma från en tveksam källa.
Överväg att använda en annonsblockerare
En annonsblockerare blockerar eller ändrar onlineannonsering i en webbläsare eller applikation. Detta kan göras med webbläsartillägg eller på andra sätt.
Undvik att klicka på popup-fönster eller virusvarningar
Många av dessa fönster är bedrägerier som är utformade för att lura användare att tro att du redan har fått ett virus. När du klickar på länken som säger att du ska ladda ner programvara för att ”bota” viruset öppnar du i själva verket dörren för en cyberattack.
Behöver jag ett antivirusprogram för min Mac?
Även om din MacBook har ett visst inbyggt antivirusskydd, och att utöva god cyberhygien alltid är en bra idé, kommer antivirusprogram för Mac att ge det bästa skyddet mot onlinehot.
Apples säkerhetsprogram är bra men det är inte ofelbart. Till exempel identifierar XProtect inte lika många typer av potentiell skadlig programvara som antivirusprogram från tredje part, och potentiella luckor i dess bibliotek med skadliga program kan göra att användarna exponeras. Programvaran förlitar sig på att Apple identifierar och taggar virus och skadlig programvara, men eftersom Apple inte är ett specialiserat säkerhetsföretag, håller den inte nödvändigtvis reda på så många hot som en tredjepartsleverantör skulle göra.
Med hackare som försöker utnyttja inbyggda säkerhetsfunktioner i macOS kan du ge din MacBook ett extra lager av säkerhet genom att använda antivirusprogram för Mac. Detta hjälper till att hålla din MacBook fri från virus och skadlig programvara. Utan ytterligare skydd kan Mac-användare oavsiktligt vidarebefordra Windows-hot till sina vänner och familj som använder PC-datorer.
Vad du ska hålla utkik efter i ett antivirusprogram för Mac
Här är några viktiga funktioner att hålla utkik efter i Mac-antivirusprogram:
Heltäckande skydd i lager:
Din antivirusprogramvara ska kunna upptäcka alla hot mot din Mac i realtid. Detta bör inkludera regelbundna, automatiska skanningar (genomsökningar) för att söka i ditt system efter virus och skadlig programvara, samt automatiska genomsökningar efter nedladdade filer. Målet bör vara att proaktivt identifiera farliga hot innan de infekterar din Mac.
En uppdaterad databas över hot.
För att skydda ditt system bör antivirusprogramvaran bygga på ett ständigt uppdaterat bibliotek av virus, skadlig programvara, annonsprogram och potentiellt oönskade program (PUP).
Grundlig eliminering av hot.
Antivirusprogramvaran bör kunna sätta i karantän och eliminera alla hot mot ditt system när de har upptäckts, oavsett hotnivå.
Kaspersky Antivirus för Mac ger skydd mot en rad olika nätattacker – inklusive de senaste hoten – och skyddar din integritet och personliga information.
Relaterade artiklar