Hoppa till huvudinnehållet

Vanliga bedrägerier med kryptovaluta och hur man undviker dem

Vanliga bedrägerier med kryptovaluta och hur man undviker dem

Bedragare letar alltid efter nya sätt att stjäla dina pengar, och den massiva tillväxten av kryptovaluta de senaste åren har skapat många möjligheter till bedrägerier. Kryptovalutabrott hade ett rekordår 2021 – enligt en rapport från blockchain-dataföretaget Chainalysis stal bedragare 14 miljarder dollar i kryptovaluta det året. Om du är intresserad av kryptovaluta är det viktigt att vara medveten om riskerna. Läs vidare för att ta reda på mer om vanliga kryptovalutabedrägerier, hur du upptäcker dem och hur du undviker dem.

Investeringsbedrägerier med kryptovaluta

Det finns många typer av kryptovalutabedrägerier. Vissa av de vanligaste är:

Falska webbplatser

Bedragare skapar ibland falska handelsplattformar för kryptovaluta eller falska versioner av officiella kryptovalutaplånböcker för att lura intet ont anande offer. Dessa falska webbplatser har vanligtvis liknande men något annorlunda domännamn från de webbplatser de försöker efterlikna. De liknar legitima webbplatser väldigt mycket, vilket gör det svårt att se skillnad. Falska kryptovalutasajter fungerar ofta på ett av två sätt:

  • Som nätfiskesidor: alla detaljer du anger, till exempel lösenordet till din din kryptovalutaplånbok och återställningsfras och annan finansiell information, hamnar i bedragarnas händer.
  • Som ren stöld: inledningsvis kan webbplatsen tillåta dig att ta ut en liten summa pengar. Eftersom dina investeringar verkar fungera bra kanske du investerar mer pengar på sajten. Men när du senare vill ta ut dina pengar stängs sidan antingen av eller avvisar din begäran.

Nätfiskebedrägerier

Nätfiskebedrägerier med kryptovaluta riktar sig ofta mot information om onlineplånböcker. Bedragare riktar in sig på privata nycklar för kryptovalutaplånböcker, som krävs för att få tillgång till pengarna i plånboken. Deras arbetssätt liknar andra nätfiskeförsök, och relaterar till de falska webbplatser som beskrivs ovan. De skickar ett e-postmeddelande för att locka mottagare till en speciellt skapad webbplats och ber dem att ange information om privata nycklar. När hackarna väl har skaffat sig informationen stjäl de kryptovalutan i dessa plånböcker.

"Pumpa och dumpa"

Detta innebär att en visst kryptovaluta eller en viss token hypas av bedragare genom massmejl eller via sociala medier som Twitter, Facebook eller Telegram. För att inte gå miste om pengar skyndar sig handlare att köpa kryptovalutan, vilket driver upp priset. Efter att ha lyckats blåsa upp priset säljer bedragarna sedan sina innehav – vilket orsakar en krasch när tillgångens värde sjunker kraftigt. Detta kan gå på några minuter.

Falska appar

Bedragare lurar också ofta kryptovalutainvesterare genom falska appar som går att hämta via Google Play och Apple App Store. Även om dessa falska appar snabbt hittas och tas bort, betyder det inte att apparna inte påverkar många slutresultat. Tusentals människor har laddat ner falska kryptovalutaappar

Falska rekommendationer från kändisar

Kryptobedragare utger sig ibland för att vara eller påstår att de har rekommendationer från kändisar, affärsmän eller influencers för att fånga potentiella offers uppmärksamhet. Ibland handlar det om att sälja fantomkryptovalutor som inte finns till nybörjarinvesterare. Dessa bedrägerier kan vara sofistikerade, med eleganta webbplatser och broschyrer som verkar visa kändisstöd från kända namn som Elon Musk.

Presentbedrägerier

Detta betyder att bedragare lovar att matcha eller multiplicera kryptovaluta som skickas till dem i vad som kallas ett giveaway-bedrägeri. Listigt formulerade meddelanden från vad som ofta ser ut som ett giltigt konto på sociala medier kan skapa en känsla av legitimitet och väcka en känsla av att det är bråttom. Denna påstådda "en gång i livet"-möjlighet kan få människor att snabbt överföra pengar i hopp om omedelbar avkastning.

banner

Utpressningsbedrägerier

En annan metod som bedragare använder är utpressning. De skickar e-postmeddelanden som påstår sig ha ett register över webbplatser med pornografi som användaren besökt och hotar att avslöja dem om de inte delar privata nycklar eller skickar kryptovaluta till bedragaren.

Bedrägerier rörande generering av kryptovaluta i molnet

Generering av kryptovaluta i molnet handlar om företag som låter dig hyra maskinvara för att generera kryptovaluta som de driver i utbyte mot en fast avgift och en andel av de intäkter du påstås göra. I teorin tillåter detta människor att generera kryptovaluta på distans utan att köpa dyr maskinvara. Men många företag för att generera kryptovaluta i molnet är bedrägerier eller i bästa fall ineffektiva – genom att du förlorar pengar eller tjänar mindre än vad som påstods.

Bedrägliga ICO (Initial Coin Offerings)

En kryptovalutaintroduktion eller ICO är ett sätt för nystartade kryptovalutaföretag att dra in pengar från framtida användare. Vanligtvis utlovas kunderna en rabatt på den nya kryptovalutan i utbyte mot att de skickar aktiva kryptovalutor som Bitcoin eller någon annan populär kryptovaluta. Flera ICO:er har visat sig vara bedrägliga, med brottslingar som lagt ned stora ansträngningar för att lura investerare, som att hyra falska kontor och skapa exklusivt marknadsföringsmaterial.

Hur man upptäcker bedrägerier med kryptovaluta

Så hur upptäcker man ett kryptovalutabedrägeri? Varningstecken man ska hålla utkik efter är bland annat:

Löften om garanterad avkastning: ingen finansiell investering kan garantera framtida avkastning eftersom investeringarna kan både öka och minska i värde. Alla kryptovalutaerbjudanden som lovar att du definitivt kommer att tjäna pengar är vilseledande.

Ett dåligt eller obefintligt produktblad: alla kryptovalutor ska ha ett produktblad, eftersom detta är en av de mest kritiska aspekterna av en ICO. Produktbladet ska förklara hur kryptovalutan har utformats och hur den kommer att fungera. Om produktbladet är märkligt – eller ännu värre, inte finns – är det en varningssignal.

Överdriven marknadsföring: alla företag marknadsför sig själva. Men ett sätt som kryptovalutabedragare attraherar människor är genom att investera i omfattande marknadsföring – onlineannonsering, betalda influencers, fysisk marknadsföring och så vidare. Detta är utformat för att nå så många människor som möjligt på kortast möjliga tid – för att snabbt samla in pengar. Om du upplever att marknadsföringen av ett kryptovalutaerbjudande verkar överdrivet, eller om man kommer med storslagna påståenden utan att backa upp dem, ska du stanna upp och göra ytterligare efterforskningar.

Namnlösa teammedlemmar: för de flesta investeringsföretag går det att ta reda på vilka nyckelpersonerna bakom det är. Vanligtvis innebär det lättåtkomliga biografier över de personer som driver investeringen plus en aktiv närvaro på sociala medier. Om du inte kan ta reda på vem som driver en kryptovaluta ska du vara försiktig.

Gratis pengar: oavsett om det är kontanter eller kryptovaluta, är alla investeringsmöjligheter som lovar gratis pengar sannolikt falska.

Är kryptovaluta en bluff?

Så skyddar du dig mot kryptovalutabedrägerier

Många kryptovalutabedrägerier är sofistikerade och övertygande. Här är några steg du kan vidta för att skydda dig:

Skydda din plånbok: för att investera i kryptovaluta behöver du en digital plånbok med privata nycklar. Om ett företag ber dig att avslöja dina nycklar för att delta i en investeringsmöjlighet är det högst troligt att det är en bluff. Håll dina plånboksnycklar privata.

Håll ett öga på din plånboksapp: första gången du överför pengar ska du bara skicka en liten summa för att bekräfta att kryptoplånboksappen är legitim. Om du uppdaterar din plånboksapp och du märker misstänkt beteende, ska du avsluta uppdateringen och avinstallera appen.

Investera bara i saker du förstår: om det inte är klart för dig hur en viss kryptovaluta fungerar, så är det bäst att stanna upp och göra ytterligare efterforskningar innan du bestämmer dig för om du ska investera.

Ta dig tid: bedragare sätter dig ofta under press för att få dig att investera dina pengar snabbt – till exempel genom att utlova bonusar eller rabatter om du deltar direkt. Ta dig tid och gör dina egna efterforskningar innan du investerar några pengar.

Var försiktig med annonser i sociala medier: kryptovalutabedragare använder ofta sociala medier för att marknadsföra sina bedrägerier. De kan använda obehöriga bilder på kändisar eller högprofilerade affärsmän för att skapa en känsla av legitimitet, eller också kan de utlova presenter eller gratispengar. Behåll en sund skepsis när du ser kryptovalutamöjligheter annonseras på sociala medier och kontrollera erbjudandet noga.

Ignorera oombedda samtal: om någon kontaktar dig utan föregående meddelande för att sälja dig en investeringsmöjlighet i kryptovaluta är det förmodligen en bluff. Lämna aldrig ut personlig information och för aldrig över pengar till någon som kontaktar dig på detta sätt.

Ladda bara ner appar från officiella plattformar: även om falska appar kan hamna i Google Play Store eller Apple App Store är det säkrare att ladda ner appar från dessa plattformar än någon annanstans.

Gör efterforskningar: de mest populära kryptovalutorna är inte bedrägerier. Men om du inte har hört talas om en viss kryptovaluta ska du göra efterforskningar om den – se om det finns ett produktblad du kan läsa, ta reda på vem som driver den och hur den fungerar, och leta efter äkta recensioner och vittnesmål. Leta efter en uppdaterad och trovärdig lista med falska kryptovalutor för att leta efter bedrägerier.

Är det för bra för att vara sant: företag som lovar garanterad avkastning eller att göra dig rik över en natt är sannolikt bedrägerier. Om något verkar för bra för att vara sant, är det antagligen inte sant.

Och slutligen, precis som med alla investeringsmöjligheter, investera aldrig pengar du inte har råd att förlora. Även om du inte blir lurad är kryptovaluta snabbrörlig och spekulativ, så det är viktigt att förstå riskerna.

Vad du ska göra om du blir offer för ett kryptovalutabedrägeri

Att falla offer för ett kryptovalutabedrägeri kan vara förödande, och det är viktigt att agera snabbt om du har gjort en betalning eller avslöjat personlig information.

Kontakta din bank omedelbart om du har gjort något av detta:

  • Gjort en betalning med ett betal- eller kreditkort.
  • Gjort en betalning via banköverföring.
  • Delat personlig information om dig själv.

Kryptovalutabedragare säljer ofta den information de har samlat in till andra brottslingar. Så det är viktigt att ändra dina användarnamn och lösenord överallt för att förhindra ytterligare skada. Om du har blivit utsatt för ett kryptovalutabedrägeri på sociala medier kan du rapportera det till plattformen. Beroende på var du bor kan du rapportera bedrägerier till den relevanta myndigheten i din jurisdiktion – i Sverige ska det anmälas till polisen, och i USA är det Federal Trade Commission . Andra länder har sina egna motsvarigheter.

Vanliga frågor och svar om vanliga kryptovalutabedrägerier

Rekommenderade produkter:

Läs mer:

Vanliga bedrägerier med kryptovaluta och hur man undviker dem

Ett kryptovalutabedrägeri är en typ av investeringsbedrägeri. Lär dig hur du upptäcker ett kryptovalutabedrägeri och hur du undviker kryptovalutabedrägerier.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg