Onlinespel och datorspel är kul. De är ett sätt att få kontakt och umgås med andra. Det är många som älskar gaming, oavsett om det är på spelkonsoler, datorer eller mobila enheter. Men det finns faror med onlinespel, bland annat virus, identitetsstöld och nätfiskeattacker. Läs vidare för att ta reda på de största riskerna med onlinespel och hur du kan skydda dig.
Farorna med onlinespel
Några av de största riskerna med onlinespel är:
Skadlig programvara och virus
Om du försöker hitta billiga eller gratis versioner av dina favoritspel riskerar du att oavsiktligt ladda ner virus och skadlig programvara istället. Detta gäller även när du får tillgång till fuskkoder eller köper föremål via tredje part. Även om du laddar ner ett spel lagligt kan en säkerhetslucka fortfarande innebära en risk för dig. När skadlig programvara väl finns på din dator kan hackare stjäla dina personliga data.
Identitetsstöld
Cyberbrottslingar samlar in personligt identifierbar information för att skapa profiler över sina potentiella offer. En av de potentiella farorna med onlinespel med främlingar är chattfunktionen som gör att du kan prata med andra spelare. Brottslingar kan potentiellt använda chattfunktionen för att samla in känslig information som ditt namn, telefonnummer och bostadsadress. Därför är det viktigt att vara försiktig med den information du delar med dig av när du spelar.
Kapning av konto
Om du använder samma användarnamn och lösenord för alla dina favoritspelplattformar, vilket inte rekommenderas, kan hackare få tillgång till alla dina konton och eventuellt ta över dem om de får tag på dina inloggningsuppgifter. Ibland använder hackare attacker med "råstyrka" (brute force), vilket innebär att automatiska skript används för att försöka bryta sig in på ditt konto med hjälp av autentiseringsuppgifter som de har stulit från andra källor.
"Swatting" och "doxing"
Om hackare får tag på dina personuppgifter kan de publicera din hemadress eller ditt telefonnummer på nätet, vilket kallas för doxing. Syftet med doxing är att straffa, skrämma eller förödmjuka den som är måltavla. Det finns många olika skäl till doxing. Det kan vara personer som roar sig på nätet och inte inser vilken skada de orsakar, andra vill skipa rättvisa (ofta felaktigt), hämnas, är svartsjuka, vill trakassera eller gör det till och med för att tjäna pengar. Även om doxing sker med någon en enda gång kan det förstöra personens liv fullständigt, utan att han eller hon någonsin hade kunnat förutse det. Ännu värre är att det har förekommit spelrelaterade exempel på swatting, vilket är när brottslingar skickar polisen till din adress genom att rapportera en falsk nödsituation för att försöka skrämma dig.
Spionprogram
Spelare kan ibland bli måltavlor för spionprogram, särskilt om de har att göra med en opålitlig spelverksamhet online. Spionprogram övervakar en persons onlineaktivitet utan dennes vetskap. Om denna information registreras kan den sedan säljas till tredje part, vilket leder till att integriteten kränks.
Dataöverträdelser
Hackare kan angripa spelutgivare direkt. Om de tar sig in i utgivarens system kan de stjäla en mängd information, allt från källkoden till själva spelen och de personliga data som finns lagrad på användarnas konton. Ett välkänt exempel är dataintrånget på Zynga, där hackare stal inloggningsuppgifter (användarnamn, lösenord och e-postadresser) till spelarna i Draw Something och Words With Friends. Över 172 miljoner konton påverkades, vilket gör det till ett av de mest betydande dataintrången genom tiderna.
Webbkodinjektion
Äldre spelplattformar kan använda osäkra metoder för att behandla dina inloggningsuppgifter. Detta gör dem sårbara för en hackningsteknik som kallas webbkodinjektion (XSS), vilket gör det möjligt för brottslingar att avlyssna och stjäla dessa uppgifter.
DDoS-attacker
DDoS-attacker (Distributed Denial of Service) sker när hackare försöker överbelasta spelservrar och orsaka en krasch som gör att tjänsten kopplas ned. Detta innebär inte att användardata stjäls, men är ändå ett irritationsmoment för användarna, och tiden då servern är nere och återställs kan bli kostsam för spelleverantören.
Nätfiskemejl
Nätfiskemejl eller nätfiskelänkar som sprids via chatten under onlinespel kan vara ett annat sätt för hackare att lura folk till att installera skadlig programvara på sina datorer. E-postmeddelanden eller chattar kan till exempel se ut som att de kommer från legitima källor och föreslår att du laddar ner bonusinnehåll eller går till en inloggningssida. I verkligheten är e-postmeddelandena falska och har ett illasinnat syfte.
Nätmobbning
Ibland kan spelare utsättas för övergrepp från andra spelare. Förutom att försöka förödmjuka sina offer kan nätmobbare också försöka manipulera sina måltavlor så att dessa avslöjar personlig information som de kan använda mot dem.
Hur du skyddar dig mot farorna med onlinespel
Det är roligt att spela online, men för att maximera säkerheten är det viktigt att tillämpa cyberhygien. Här är några förnuftiga försiktighetsåtgärder man kan vidta:
Använd starka lösenord
Ett av de enklaste sätten att skydda sig är att använda ett starkt lösenord. Ett starkt lösenord är minst 12 tecken långt (helst längre) och innehåller en blandning av gemener och versaler, siffror och symboler. Det undviker uppenbara uppgifter, till exempel siffror i följd ("1234") eller personlig information som någon som känner dig kan gissa, till exempel ditt födelsedatum eller namnet på ditt husdjur. Det kan vara svårt att hålla reda på många lösenord, därför kan en lösenordshanterare vara till hjälp.
Ställ in flerfaktorsautentisering
Om ett spel eller en distributör erbjuder två- eller flerfaktorsautentisering ska du aktivera den. Det innebär ytterligare ett steg i inloggningsprocessen, till exempel att en kod skickas till ditt telefonnummer eller till din e-postadress. Två- eller flerfaktorsautentisering ger ytterligare säkerhet för ditt spelkonto. Vissa spel erbjuder till och med belöningar i spelet till de spelare som aktiverar den.
Skydda din personliga information
Användarnamn för spel får inte innehålla identifierande information, t.ex. namn, födelsedatum eller bostadsort, och undvik att dela med dig av personliga uppgifter på spelforum. När du använder ditt spelheadset ska du vara uppmärksam på vilken personlig information du säger högt.
Ladda endast ner från legitima källor
Skydda din dator och dig själv genom att undvika att ladda ned från olagliga källor. Oavsett om det handlar om spel, tillägg från tredje part eller fuskkoder riskerar du att få virus eller skadlig programvara när du laddar ned från inofficiella eller piratkopierade källor. Håll dig till välrenommerade webbplatser för nedladdning för att maximera spelsäkerheten.
Var uppmärksam på dolda avgifter och även potentiella bedrägerier
Läs tillverkarens eller värdföretagets villkor för att försäkra dig om att du förstår eventuella omedelbara eller framtida dolda avgifter. Håll utkik efter potentiella bedrägerier när du köper eller säljer "egendom" som finns inuti ett datorspel.
Håll programvara uppdaterad
Se till att du håller dina enheter och din programvara uppdaterade. Uppdaterad programvara gör att du kan ta del av de senaste säkerhetspatcherna för att åtgärda cybersårbarheter.
Var uppmärksam på nätfiskemejl
Var försiktig med e-postmeddelanden som kräver att du måste klicka, ringa eller öppna en bilaga omedelbart. Den gyllene regeln är att undvika att klicka på länkar, öppna bilagor eller svara på e-postmeddelanden som du känner dig osäker på.
Gör dig av med din spelenhet på ett säkert sätt
När det är dags att göra dig av med din spelenhet, vare sig du tänker sälja den, skrota den eller ge bort den, ska du se till att din personliga information är raderad. Hur du gör detta varierar beroende på enhet, men ur integritetssynpunkt är det viktigt att du raderar dina kontouppgifter och säkerhetskopierar eller överför dina spel till din nya enhet om det är lämpligt.
Installera och använd en VPN när du spelar
Om du spelar spel på en stationär dator är det viktigt att dölja var du befinner dig för att skydda din identitet. När du använder ett virtuellt privat nätverk (VPN) kan din dator se ut att vara någon annanstans i världen, vilket gör att eventuella angripare inte kan se var du befinner dig.
VPN är enkla att installera och kräver inte mycket konfiguration för att använda, och andra fördelar är bland annat:
- Ökat skydd mot t.ex. DDoS-attacker som kan användas mot motståndare i onlinespel, speciellt i en tävlingssituation.
- Extra säkerhet för data- och banktransaktioner, eftersom VPN ger dig en anslutning som inte går att spåra.
Det finns VPN-klienter för Mac, Android, PC och Apple iOS.
Kaspersky erbjuder VPN Secure Connection, som du kan installera på flera enheter och operativsystem. Det finns gratis VPN-tjänster, men dessa har oftast databegränsningar, och kanske inte ger dig fullständigt skydd.
Innan du väljer VPN ska du läsa villkoren för tjänsten så att du förstår vad som ingår. Läs även deras integritetspolicy. Kom ihåg att vissa VPN-tjänster påstår att de skyddar mot skadlig programvara och webbplatser för nätfiske, men ändå inte ger samma skydd som fristående antivirusprogram. Så det är bäst att ha bådadera.
Relaterade produkter:
Läs mer: