Enligt en undersökning av Entertainment Software Association ”äger det genomsnittliga amerikanska hushållet minst en konsol, dator eller smart telefon för spelsyfte”. Mobila enheter håller på att bli en viktig del av spelbranschen: NPD Group rapporterar att 63 procent av barn mellan 2 och 17 år använder mobila enheter för att spela. Onlinespel kan erbjuda kvalitativt socialt samspel, men det finns en mörkare sida. Från nätmobbning till illvilliga personer med dolda avsikter. Det finns många farhågor när det gäller att spela tv-spel online. Det viktigaste en förälder kan göra är att ha en dialog om säker internetanvändning vid ung ålder och bygga vidare på det när barnet blir äldre. När de förstår riskerna och vikten av säkerhet är det mycket mer sannolikt att de kommer till dig med larm eller saker som oroar dem.
Här följer en lista över de sju största farorna och enkla tips för att hålla barnen säkra online.
1. Nätmobbning
För många barn innebär möjligheten att fly in i en onlinevärld en avlastning från verkligheten – ingen vet vilka de är, vilken skola de går i eller hur de ser ut. Denna anonymitet är dock på gott och ont. Liksom Get Safe Online har noterat utnyttjar vissa spelare sin ändringsbara identitet för att förstöra för andra spelare genom att avsiktligt göra spelet mindre njutbart. Detta kan innefatta att ”stjäla poäng”, vilket innebär att cybermobbare dödar monster innan spelarna kan nå dem, eller att fånga och samla grupper med svåra monster så att spelare dör.
I vissa fall kan förstörelsen eskalera till mobbning. Flera former är vanliga, t.ex. att ”viska” sårande och skadliga meddelanden direkt till spelaren eller spamma nedsättande kommentarer om sina offer via globala chattkanaler. Enligt Stay Safe Online är det avgörande för barn och föräldrar att förstå vilka alternativ de har. I de flesta spelen kan spelare blockera chatt och meddelanden från andra användare och i vissa fall kan mobbarens ord eller handlingar strida mot spelets regler. Det är alltid en bra idé att anteckna eller ta en skärmbild av stötande konversationer och rapportera dem till speladministratörerna.
2. Sekretessproblem
Stay Safe Online rekommenderar att barn aldrig skapar användarnamn som påminner om deras riktiga namn eller som kan avslöja deras plats eller ålder. Enligt US-CERT gör onlinespelares sociala karaktär att cyberbrottslingar kan manipulera konversationer. De kan välja ut ditt barn i en allmän chattkanal och sedan börja skicka personliga meddelanden som ber om detaljerad personlig information. Genom att pussla samman data från spel och andra källor kan hackare upprätta konton i barnets namn eller få tillgång till befintliga konton. Ge aldrig ut någon form av personlig information och se till att användarnamn och lösenord är olika för olika spel och olika spelwebbplatser.
3. Personlig information lämnas på spelkonsoler och datorer
En annan fara med onlinespel kommer från konsolerna eller datorerna i sig. När de inte längre är användbara tar många familjer dessa enheter till en lokal återvinningsstation för elektronik eller säljer dem på säljsidor. Användare glömmer ofta att ta bort sina filer och personlig information, vilket i sin tur riskerar deras ekonomiska och privata liv. Du bör rensa alla personliga data från spelkonsoler, surfplattor och smarta telefoner och sedan utföra en fabriksåterställning. De specifika verktyg eller metoder som behövs kan variera beroende på vilken typ av enhet det handlar om, så det är viktigt att undersöka detta för varje enhet. Kom även ihåg att vissa enheter kan innehålla lagringsutrymmen som inte påverkas av enhetens borttagningsfunktioner. Om enheten omfattar datorkompatibla lagringsenheter (t.ex. SD-kort) ansluter du dem till din dator och tar bort data. För datorer bör du inte bara förlita dig på ”Ta bort”-funktionen eller ens formatering eftersom det egentligen inte tar bort data från enheten. Istället bör du använda ett program som tar bort information genom att skriva över data flera gånger.
4. Problem med webbkameror
Liksom Business Insider har noterat hackades fler än 4 500 amerikanska webbkameror förra året och strömmades till en rysk webbplats. Alla anslutna enheter, t.ex. en webbkamera eller ljudenhet, skulle kunna styras av angriparen och användas för att utnyttja dina barn. För att minska denna risk bör du regelbundet skanna datorn efter skadlig programvara och kontrollera att webbkamerans standardinställning är avstängd.
5. Illvilliga personer på internet
Illvilliga personer är oftast äldre spelare som använder tv-spel för att lura yngre offer. Slutresultatet kan vara olämpliga meddelanden, webbkamerachattar eller möten ansikte mot ansikte som kan leda till sexuellt utnyttjande. Enligt Internet Safety 101 ger onlinespel dessa illvilliga personer chansen att bygga upp en slags gemenskap online och i praktiken bli barnets försvarare eller medspelare. Genom att besegra en svår boss eller utforska ett nytt område i spelet bygger den illvilliga personen ett band med yngre spelare och bygger på gemensamma erfarenheter som leder till mer personliga frågor. I många fall strävar den illvilliga personen efter att vända barn mot sina föräldrar och inta rollen som ”den enda person som verkligen förstår dem”. Motverka det här problemet genom att prata med dina barn om farorna online och övervaka deras spelande på nära håll.
6. Dolda avgifter
Vissa onlinespel använder modellen där ”lite är gratis”, vilket innebär att de ger dig ett visst innehåll kostnadsfritt, men kräver att du betalar för att få tillgång till andra delar av spelet. Liksom Mashable har noterat måste t.ex. Windows 10-användare betala för att spela vissa modeller av klassiska spel utan att störas av reklam. En spelare kan även använda riktiga pengar för att köpa ett virtuellt svärd eller en rustning, eller använda korttransaktioner för att få guld eller erfarenhet för hans eller hennes karaktär.
I de flesta fall kräver dessa spel ett bankkort för att man ska kunna registrera sig och börja spela och det debiteras automatiskt om användarna väljer att köpa nya artiklar eller tjänster. Lämna aldrig ut ditt kortnummer för dessa typer av spel. Även om ditt barn spelar mer traditionella, abonnemangsbaserade spel bör du regelbundet kontrollera ditt bankkort för att se till att du inte debiteras för köp som du inte godkänt. Om dina barn får använda din smarta telefon eller surfplatta bör du överväga att inaktivera ”köp i appen” för att förhindra att dina barn orsakar enorma kostnader för inköp i appar utan att ens inse det.
I de flesta fall kräver dessa spel ett bankkort för att man ska kunna registrera sig och börja spela och det debiteras automatiskt om användarna väljer att köpa nya artiklar eller tjänster. Lämna aldrig ut ditt kortnummer för dessa typer av spel. Även om ditt barn spelar mer traditionella, abonnemangsbaserade spel bör du regelbundet kontrollera ditt bankkort för att se till att du inte debiteras för köp som du inte godkänt. Om dina barn får använda din smarta telefon eller surfplatta bör du överväga att inaktivera ”köp i appen” för att förhindra att dina barn orsakar enorma kostnader för inköp i appar utan att ens inse det.
7. Skadlig programvara
Trojaner kan ändra en legitim app och överföra den skadliga versionen till Google Play eller någon annan legitim marknadsplats. PC World rapporterar ett färskt exempel på detta: när trojanen hämtades kördes den och kunde ta kontroll över en användares Android-enhet och göra den till en del av ett större ”botnät”. Den skadliga programvaran fungerar enligt en fördröjningstimer, så att offren inte misstänker att deras onlinespel är källan. Lärdomen är att alltid vara försiktig med vilka appar du hämtar. Appar kan verka legitima eller låtsas vara legitima appar. Det är därför viktigt att läsa recensioner, ta reda på fakta kring utvecklaren och se till att alla appar är säkra innan du hämtar dem till din smarta telefon. Och du bör endast hämta appar från tillförlitliga källor.
Se till att du själv godkänner alla mobila hämtningar och ta dig tid att installera en ansedd mobil skanner för skadlig programvara så att du regelbundet kan kontrollera alla enheter i hemmet. Onlinespel är inte bara kul och oskyldigt – barn riskerar att utsättas för mobbning, identitetsstöld, bankkortsbedrägeri och till och med sexuellt utnyttjande. Se till att prata med dina barn om dessa risker.
Tweet: Onlinespel är inte bara kul och oskyldigt – barn riskerar att utsättas för mobbning, identitetsstöld, bankkortsbedrägeri och till och med sexuellt utnyttjande. Twittra om det här!
Endast genom att inleda en dialog vid tidig ålder kommer de att kunna undvika dessa hot. Bli inte bekväm. Leta efter varningstecken, förstå riskerna och var aktiv i och intresserad av barnens onlinespelvanor.