Nätstalkning är ett av de mest snabbväxande brotten i världen. Det är ett allvarligt brott som kan förstöra liv, och använder Internet för att förfölja och skrämma ett offer.
Tekniken har förvandlat våra liv. Det är lätt att hålla kontakten med vänner på andra kontinenter, dela foton av våra fantastiska semesterresor och sköta våra liv med användbara appar. Men det finns tyvärr en baksida. Vissa använder precis den här tekniken för att trakassera och skrämma.
Vad är nätstalkning?
Definitionen på nätstalkning ät helt enkelt ”att använda internet eller andra elektroniska medel för att trakassera och skrämma ett utvalt offer”.
Gemensamma nämnare innefattar bland annat klassiskt förföljelsebeteende – att spåra var någon är och övervaka deras aktiviteter online och i verkligheten. Det har funnits fall nät nätstalkers har fäst GPS-sändare på offrens bilar, använd spionprogram för geografisk placering på deras telefoner och tvångsmässigt följt offrens rörelser via sociala medier.
Nätstalkning kan innefatta annat uppträdande som är avsett att skrämma offer eller göra deras liv olidligt. Exempelvis kan nätstalkers utsätta sina offer på sociala medier, med trolling eller genom att skicka hotfulla meddelanden, De kan också hacka mejl eller kommunicera med offrets kontakter, inklusive vänner och till och med arbetsgivare. Förföljelser på sociala medier kan innefatta att förfalska bilder eller skicka hotfulla privata meddelanden. Ofta sprider nätstalkers illasinnade rykten och falska anklagelser, och kan till och ned skapa och publicera hämndporr. De kan också ägna sig åt identitetskapning och skapa falska profiler på sociala medier eller bloggar om sina offer.
Då vet vi vad nätstalkning är. Men vilka är offren? Du kanske blir förvånad. Visserligen är de flesta offer för nätstalkning kvinnor, men mellan 20 och 40 procent av offren är män.
Nätstalkning går betydligt längre än att bara följa någon på ett socialt nätverk. Det som definierar nätstalkning är avsikten att oroa och trakassera.
Hur du undviker att bli förföljd online
Något du kan testa redan nu är att söka efter dig själv på Google och få reda på exakt vad en nätstalker skulle kunna hitta online. Du kanske får en chock över hur lätt det är att hitta dig. Och det går att hitta din hemadress, ditt telefonnummer och andra personliga detaljer.
Och om det inte känns bra kan du fundera över hur mycket någon skulle kunna samla in om dig som också har tillgång till dina vänners och din familjs sociala medier. De kanske kan ta reda på vilken pub du gick till och vilka av dina vänner som följde med, eller vart du ska åka på nästa semester och avresedatum.
Du kanske till och med kan hitta saker som påstås vara från dig men som någon annan lagt upp: en falsk blogg eller ett konto på Blocket som lägger ut ditt telefonnummer och din adress.
Det är så nätstalkers börjar – de söker efter sina offer på Google och tar reda på så mycket som möjligt. Det betyder att du absolut vill att den informationen ska vara så svår som möjligt att komma över.
Tips för att skydda dig mot nätstalkers
Höj dina integritetsinställningar
Börja med dina egna data. Titta noga på dina konton i sociala medier, och om du inte har gjort det redan ska du aktivera starka integritetsinställningar.
- Se till att dina inlägg är 'endast vänner' så att bara folk du känner kan läsa dem.
- Låt inte sociala nätverk lägga ut din adress eller ditt telefonnummer offentligt. (Du kanske till och med vill ha en separat mejladress för sociala medier.)
- Om du behöver ge ditt telefonnummer eller någon annan privat information till en vän ska du göra det i ett privat meddelande – inte i ett offentligt inlägg.
- Använd ett könsneutralt alias eller en pseudonym för dina konton på sociala medier – inte ditt riktiga namn
- Lämna valfria fält tomma i profiler på sociala medier, till exempel födelsedatum.
- Acceptera bara vänförfrågningar från folk du träffat fysiskt. Lägg upp dina sociala nätverk så att de bara accepterar vänförfrågningar från vänners vänner.
- Avaktivera platsinställningar. Du kanske också vill avaktivera GPS på din telefon.
Om andra personuppgifter finns på webben utanför dina konton på sociala medier ska du försöka ta bort dem. Om ditt personnummer visas kan Google hjälpa dig. För att få bort vissa data kan du behöva kontakta webbplatser från tredje part. Om du behöver en postadress för affärsverksamhet eller för att registrera din webbdomän ska du använda en boxadress eller kontorsadress (till exempel till din redovisningsbyrå), inte din hemadress.
Om du använder en nätdejtingtjänst ska du inte lämna ut fullständigt ID på sajten eller via mejl. Lämna bara ut ditt telefonnummer till någon du träffat i verkligheten och inte skulle ha något emot att träffa igen. Det bästa säkerhetstipset är att inte ens uppge ditt fullständiga namn online, utan bara ditt förnamn.
Var försiktig med alla inkommande telefonsamtal eller mejl som ber dig att lämna ut personlig information, oavsett hur rimligt det låter. Om en bank eller ett kreditkortsföretag ringer ska du lägga på och använda en annan telefon (om de till exempel ringde till din fasta telefon använder du din mobil) för att motringa för verifiering. Använd det telefonnummer som du redan hade uppskrivet, inte det som du precis fick. Och lämna aldrig, aldrig ut ditt personnummer.
Säkra din dator och din telefon
Det hjälper inte att säkra dina data om din smartphone eller dator hackats. För att förebygga att du blir förföljd online ska du bygga in grundläggande säkerhet i ditt onlineliv.
- Var på din vakt mot offentlig Wi-Fi, som är lätt att hacka. Om du behöver logga in från ett café eller ett hotell ska du helst använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att se till att ingen kan tjuvlyssna på din kommunikation. Kasperskys VPN kan ge dig en säker uppkoppling var du än är.
- Ett VPN döljer också din IP-adress – som kan användas för att spåra ditt konto hos din internetleverantör, och genom det även din adress, ditt kreditkortsnummer och så vidare.
- Håll ordning på var du lämnar ifrån dig din smartphone. Det är inte svårt att installera spionprogram utan att lämna några spår – det räcker med att du lämnar din telefon på skrivbordet i några minuter.
- Se till att din telefon och dina datorer är lösenordsskyddade. Använd ett starkt lösenord, inte något som är lätt att gissa, och byt lösenord regelbundet.
- Använd program som skyddar mot spionprogram för att upptäcka skadlig kod som installerats. Ta bort dem, eller ännu bättre, säkerhetskopiera dina data och gör en fabriksåterställning för att säkerställa att spionprogrammet tagits bort helt. Kasperskys antivirus finns för både PC och Android så att du kan hålla alla dina enheter säkra.
- Kom ihåg att alltid logga ut från dina konton när du är klar – lämna inte konton på sociala nätverk igång.
- Var försiktig med att installera appar som vill ha tillgång till Facebook eller andra kontaktlistor. Vet du säkert vad de planerar att göra med dem?
Vad är catfishing?
Catfishing är en form av bedrägeri eller trakasserier där någon skapar en falsk onlineidentitet för att rikta in sig på ett specifikt offer. Den som ägnar sig åt catfishing kan lura sina offer att dela intima foton eller videoklipp och utpressar dem sedan, eller utvecklar en relation och ber sedan om pengar för att lösa en plötslig nödsituation.
De som ägnar sig åt catfishing kan vara mycket övertygande, men det finns flera sätt att avslöja deras bedrägeri.
- Om alla deras foton online är selfies eller studiofoton, utan andra vänner, familj eller sammanhang är detta en tydlig indikation.
- Sök på Google efter de bilder du hittar på dejtingsajter. Du kanske upptäcker att personen har flera onlineprofiler med samma foto, men med olika namn.
- Fråga om du kan prata med dem i ett videosamtal med Skype. Och vet du vad? Om det handlar om catfishing kommer de ofta med något svepskäl – och du kommer inte att höra av dem igen.
Vad du ska göra om du utsätts för nätstalkning
Om du förföljs online ska du inte vänta och hoppas att problemet försvinner. Agera omedelbart.
- Gör det tydligt för den som trakasserar dig att du inte vill bli kontaktad. Gör det skriftligt, och varna för att du för en polisanmälan om det fortsätter. När du har lämnat den här varningen ska du inte svara på några kontaktförsök alls.
- Kontakta polisen om kontaktförsöken fortsätter. Många polisstationer har någon med speciellt ansvar för nätstalkning, och de kommer inte att ägna sig åt hårklyverier om definitioner. Om du har hotats, trakasserats och blivit skrämd är det deras uppgift att ta hand om det, oavsett om det hänt på Facebook, via mejl eller med spionprogram på din telefon.
- Om du tror att någon spårar dig med spionprogram ska du inte använda din egen dator eller telefon för att få hjälp. Låna en telefon av en vän eller familjemedlem.
- Få din dator och telefon kontrollerade av ett proffs så att det inte finns spionprogram eller andra tecken på konton som utsatts för intrång.
- Byt alla dina lösenord.
- Om du blivit förföljd på sociala medier använder du dina integritetsinställningar för att blockera personen, och rapporterar sedan trakasserierna till nätverket. De flesta sociala nätverk har hjälp- och supportsidor där det tydligt framgår hur du ska rapportera nätstalkning.
- Om du har fått mejl med trakasserier eller hot kan du antagligen få fram förföljarens Internetleverantör – den kommer efter @ i avsändarens mejladress. Kontakta abuse@<domännamn> eller postmaster@<domännamn. De flesta Internetleverantörer ser mycket allvarligt på nätstalkning. Om de använder Gmail kan du använda rapporteringsmekanismen på https://support.google.com/mail/contact/abuse.
- Du kan filtrera hotfulla mejl till en separat mapp så att du inte behöver läsa dem.
- Om du tror att nätstalkern kan förfölja dig på din arbetsplats ska du berätta det för din arbetsgivare.
Spara kopior på all kommunikation, inklusive din egen kommunikation, polisanmälningar och mejl från nätverken. Säkerhetskopiera bevisen på ett USB-minne eller på en extern enhet.
Lagar om nätstalkning
För nätstalkning gäller vanlig lag om trakasserier, och sedan 2011 även lagen om olaga förföljelse, BrB kapitel 4 §4b. Sedan 2018 bedöms inte handlingarna var för sig, utan i kombination.
Lagen ses fortlöpande över och skärps allteftersom brottslingarna utvecklar nya metoder att använda ny teknik.
Relaterade länkar
Bedrägerier och onlinedejting – hur du undviker att bli ett offer för cyberromans