Enligt AV-TEST Institute upptäcks mer än 390 000 ny skadlig programvara varje dag. Bara mängden skadliga program ger hackarna gott om möjligheter att välja måltavlor. Användare begår ofta samma typiska misstag som enkelt kan utnyttjas. Här följer en genomgång av de tio vanligaste misstagen som användare gör och hur du undviker dem.
1) Du klickar på tvivelaktiga länkar
Enligt Inc. hamnar användarna ofta på konstiga webbplatser som de har hört talas om på nätet, eller när de hämtar musik eller kostnadsfria bilder. Ett klick på en tvivelaktig länk kan lägga till skadlig programvara i systemet som kan ge åtkomst till din personliga information, till exempel bankkonton och kreditkortsnummer. Du skyddar dig genom att alltid hålla dig till välkända webbplatser innan du klickar dig vidare. De säkraste länkarna visas oftast överst vid Google-sökningar, men om du är osäker ska du inte klicka på länken.
2) Du använder okända flashenheter
Visserligen är det viktigt att säkerhetskopiera dina filer och ditt system, men var alltid försiktig när du använder någon annans flash- eller USB-enhet. Externa enheter kan vara fulla av skadlig programvara. Då är en ”bortglömd” enhet det enda som krävs för att smitta ett helt nätverk. Sammanfattningsvis: Inte din enhet? Undvik att använda den. Skanna regelbundet enheten efter virus och andra skadliga program för att säkerställa att du inte smittar andra maskiner.
3) Du hämtar ett oönskat antivirusprogram
Vi har alla fått en popup-varning om att datorn är i fara om du inte hämtar ett kostnadsfritt antivirusprogram omedelbart. Hackare är experter på att få dig att hämta filer innan du inser vad som pågår. Ett av deras favorittrick är att låtsas att deras smittsamma kod i själva verket är ett virusskanningsprogram som skyddar dig mot onlinehot. Det som egentligen kan hända om du klickar på den här skadliga programvaran är att din dator blockeras från att använda legitima antiviruslösningar. Se alltid till att ditt antivirusprogram är uppdaterat och aktivera ett blockeringsprogram för popup-fönster som förhindrar att osäkra länkar visas på skärmen.
4) Du lämnar din webbkamera öppen för attacker
Enligt Daily Mail kan webbkameraintrång vara ett skrämmande överträdelse av din integritet. En viss typ av skadlig programvara ger angriparen fjärråtkomst till datorn och möjlighet att aktivera webbkameran. Datorns kamera är inte skyddad på samma sätt som andra nätverksanslutna enheter. Därför är det viktigt att du känner till när kameran är påslagen (och potentiellt spelar in) – ofta tänds en lampa. Det räcker inte att sätta en tejpbit över kameran eftersom den inte blockerar ljud. Se till att du vet hur du avaktiverar den.
5) Du använder samma lösenord utan tvåfaktorsautentisering
När du väljer samma lösenord för e-handelswebbplatser, internetbanker och statliga webbplatser gör du hackarna glada. Med den här så kallade kedjekopplingen kan alla konton bli hackade om man tar sig in i ett av dem. Se till att du har flera olika lösenord för olika konton och prova nya varianter ungefär var sjätte månad. Vi vet att det kan vara svårt att komma ihåg så många lösenord, men det är det värt för att slippa det enorma bekymret och en rad identitetsstölder om en angripare får åtkomst till alla dina konton.
6) Du använder svaga lösenord
När du använder flera lösenord som inte är tillräckligt komplexa är du i riskzonen för så kallade ”brute-force”-attacker. De går ut på att en angripare använder specialprogram för att gissa sig till lösenordet för ditt konto. Ju kortare och enklare lösenordet är, desto snabbare kan en hackare gissa sig till det.
7) Du skjuter upp programuppdateringar
Att senarelägga nödvändiga uppdateringar (för program som Windows, Java, Flash och Office) är ett felsteg som kan ge cyberbrottslingar åtkomst till din dator. Trots gedigna antivirusprogram kan stora säkerhetshål i populära program göra dig sårbar för attacker. Enligt bland andra V3 har Microsoft nyligen lanserat patch MS15-081 som åtgärdar flera sårbarheter i Office. Om du inte hämtar uppdateringen får du inte tillgång till patchen, vilket gör att ditt system är öppet för en attack och ett potentiellt dataintrång.
8) Du svarar på nätfiskemeddelanden
Enligt den kanadensiska regeringens webbplats Get Cyber Safe faller 80 000 personer offer för nätfiskebluffar varje dag. Nästa gång du får ett nätfiskemeddelande där det står att du har vunnit på lotto, du måste ”klicka här” om du vill slippa böter från skattemyndigheten eller för att se en ”chockerande video” ska du ta bort det direkt. De flesta e-postsystem har skräppostfilter som fångar upp dessa meddelanden, men kontrollera alltid avsändaren (inte bara namnet, utan också e-postadressen) och se till att det är en betrodd kontakt innan du klickar på någon länk som skickas per e-post.
9) Du avaktiverar UAC-funktioner
Windows UAC-funktioner (kontroll av användarkonto) kan vara irriterande och avaktivering kan verka som ett enkelt sätt att få meddelandena att försvinna. Men dessa är viktiga eftersom de talar om när ändringar sker på din dator och ger dig kontroll över uppdateringar. Om du avaktiverar meddelanden har du i princip gett hackarna fritt tillträde eftersom de kan göra ändringar i din dator utan din tillåtelse och får åtkomst till dina filer.
10) Du använder offentliga trådlösa nätverk
Använd aldrig offentliga trådlösa nätverk för att komma åt din personliga information. Dessa nätverk är ofta inte säkra och kan vara en fälla. Skurkarna vet om att användare förväntar sig ett nätverk som heter ”Café Wi-Fi” när de köper något varmt att dricka på caféet. Därför skapar de en lockande åtkomstpunkt med skadlig programvara för alla som är villiga att ansluta. Genom att ansluta till nätverket ger du potentiellt sett en hackare åtkomst till lösenord och annan personlig information. Vill du betala räkningar eller kontrollera din självdeklaration? Gör det hemma där du vet att nätverket är säkert.
Bonus! Du klickar på förkortade länkar
Långa länkar som inte får plats i Facebook-uppdateringar eller Twitter-inlägg brukar förkortas till några få tecken, vilket gör webbplatsens URL-adress osynlig. När du klickar på en förkortad URL-länk vet du inte vart du är på väg och kan råka klicka på skadlig programvara. Om du vill undvika den fällan ska du använda en webbläsare med förhandsgranskning av länkar som visar webbsidans titel och beskrivning och en miniatyrbild, så att du vet vad som väntar innan du klickar. Om det ser misstänkt ut ska du inte klicka dig vidare.
Användare begår datorsäkerhetsmisstag hela tiden och hackarna utnyttjar det mer än gärna! Men kunskap är makt: när du kan deras favoritknep behöver du varken ge dem nöjet eller åtkomst till din personliga information, filer eller data.
Andra artiklar och länkar relaterade till skadlig programvara på mobilen