Hoppa till huvudinnehållet

Farorna med att inte skydda din internetenhet

Enligt Kaspersky Labs forskning attackerades 34 procent av alla världens internetanvändare av skadliga program under 2012. Som alltid riktade angriparna främst in sig på populära program som Java, Acrobat Reader och Internet Explorer. Men i takt med att vi användare allt oftare surfar på andra internetanslutna enheter än datorer – smarta telefoner, iPad-plattor, appar osv. – anpassar angriparna snabbt sina strategier till våra nya vanor. De hot som vi användare står inför gäller alla anslutna enheter, oavsett hur väl vi skyddar dem.

Flera säkerhetshot mot operativsystem på alla enheter

Förr brukade angriparna utveckla skadlig programvara för specifika operativsystem, och Windows var måltavla i långt större utsträckning än Mac OS. Men inget av detta gäller längre. Nya hot, t.ex. Morcut-trojanen, förkläs numera till applet-program eller plugin-program. De kan laddas ned till alla typer av enheter eftersom de har skrivits med skript som rår på dem alla. När ett skript aktiveras identifierar det vilket operativsystem som används på enheten och injicerar skadlig kod som motsvarar det systemet. Och efter år av i princip fri lejd för Mac-enheter är nu produkter från Apple heta måltavlor: 2012 skapade Kaspersky Labs antivirusexperter 30 procent fler signaturer för identifiering av Mac-trojaner än de gjorde 2011. Två av de vanligaste skadliga programmen för Mac är Trojan.OSX.FacCo.a och Jahlav. Båda dessa trojaner utger sig för att vara codec-enheter för video, men är i själva verket program som stjäl användardata och hämtar fler skadliga program.

Mobila enheter:

Nästan all mobil skadlig programvara som skapades 2012 riktades mot sårbarheter i säkerheten hos enheter med Android-plattformen, vilket åtminstone delvis beror på att det säljs fler Android-enheter än iOS-enheter. Men det beror också på att Google med sin öppna inställning till appförsäljning lämnar dörren öppen för angripare i större utsträckning än Apple. Android lider av ännu ett problem. Flera tillförlitliga Android-appar stöder reklamnätverk som i bästa fall är misstänkta och i sämsta fall skadliga. De kan kapa personuppgifter som e-postadresser och telefonnummer, vilket innebär en säkerhetsrisk för din Android-enhet. Det betyder inte att App Store-butiken är fri från skadliga appar. Den första misstänkta applikationen, kallad Find and Call, upptäcktes i juli 2012. Det här programmet söker rätt på användarnas e-postadresser och telefonnummer och dränker dem i skräppost.

Oavsett plattform kan de här hoten eskalera från störande skräppost till identitetsstöld som genomförs via säkerhetssårbarheter i din enhet. Mobil skadlig programvara kan användas för att kapa användarnas e-post, stjäla adresser från deras telefonböcker, övervaka dem med geolokalisering, aktivera deras kamera för att underlätta identitetsstöld samt rentav för att ta över deras telefon och omvandla den till ytterligare en tentakel i enorma, globala botnät. Och det är inte bara smarta telefoner som är måltavlor – även surfplattor och smarta tv-apparater utsätts för angrepp.

De misstänkta:

Traditionella skräppostmetoder som nätfiske är välbekanta för de flesta internetanvändare och blir allt vanligare på mobila enheter. Det beror på att bluffarna som lätt går att upptäcka på en stor skärm på bärbara eller stationära datorer är svårare att se på en liten handdatorskärm. Dessutom visas sällan adressfältet i mobila appar. I den här trenden ingår internetbluffar, t.ex. falska e-brev från banker eller resewebbplatser, samt sociala medier som Twitter där angriparna kan skapa lockande länkar och dölja dem med url-förkortningar som bit.ly. Om du klickar på en sådan länk skickas du utan din vetskap till en skadlig webbplats.

Ingen barnlek:

Den här nya vågen av mångsidiga hot kan även riktas mot barn. Angriparna kan sprida skadlig programvara genom att utnyttja barns oaktsamma sätt att surfa på nätet. Med appar från t.ex. Facebook, Foursquare och Yelp kan användarna "checka in" på olika platser, vilket kräver geolokalisering. Informationen som krävs för detta kan utsätta vem som helst för risker om den kapas. Men barn är särskilt utsatta, i synnerhet om de publicerar sådana inlägg även på Twitter.

Många föräldrar har fått lära sig den hårda vägen att det kan bli en dyr affär om man låter sina barn använda mobila enheter och tillhörande app-butiker eftersom många appar är avgiftsbelagda. Barnen kan även lockas av "gratisspel" som går att hämta utan kostnad, men där man sedan måste betala för olika verktyg för att kunna gå vidare i spelet.

Ditt gamla goda antivirusprogram för Windows ger inget skydd mot alla de här hoten. Den traditionella inställningen till säkerhet håller inte heller i en ny värld som präglas flera enheter i ett hemnätverk. Därför bör du skaffa en säkerhetslösning som täcker alla dina enheter och hela ditt nätverk.

Andra artiklar och länkar relaterade till säkerhet för internetenheter


 

Farorna med att inte skydda din internetenhet

Anpassar angriparna snabbt sina strategier till våra nya vanor. De hot som vi användare står inför gäller alla anslutna enheter, oavsett hur väl vi skyddar dem.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg