
Teknikens värld är i ständig utveckling, och det är vår relation med internet också. På 1990-talet var det egentligen bara din mejl du behövde oroa dig för. Sedan började du göra bankärenden online, och nu är din smartphone uppkopplad, du har Facebook… och egentligen lever du stora delar av ditt liv online. Och du spåras hela tiden. Din webbläsarhistorik sparas på mobilen, och den kan spåras av till exempel Facebook och andra som är baserade på servrar utanför EU. Även dina IoT-enheter kan rapportera om dig . Så det är redan en stor uppgift att hålla information om dig privat – till och med innan det är en enda hackare inblandad.
Vilken information är tillgänglig för hackare?
Du kanske inte ens vet hur mycket av din personliga information som är tillgänglig på internet. Vi ska gå igenom några av de typer av information som är tillgängliga, och varför hackare kan vara intresserade av dem.
- PII - personligt identifierbar information. Detta är till exempel ditt namn, din adress, din mejladress, ditt personnummer, ditt födelsedatum, medicinska journaler, betyg eller anställningar. Det finns mycket i den här typen av data som en hackare skulle kunna använda för att kapa din identitet. Det kan handla om detaljer av inköp som du gjort på Amazon eller investeringar som du gjort med hjälp av en aktiemäklare online. All denna privata information kan också användas för att göra intrång på dina andra onlinekonton.
- Mejl, SMS och snabbmeddelanden lagras på en server någonstans. Det kan finnas mycket information i dina mejl som du inte vill visa för hela världen – konfidentiella affärsdokument, kärleksbrev och detaljer om dina bankkonton. Och hackare är också intresserade av dina kontakter. Om de får tag på dessa kan de skicka nätfiskemejl till alla du känner.
- Dina webbläsardata innefattar cookies, ISP-loggar och webbläsartillägg som kan lagra data. De är användbara för annonsörer, och i och med Big Data kan de vara med användbara än du tror.
- I realtid kan du använda Internet för att ringa upp via Skype eller ha en videokonferens. Är du säker på att du inte är avlyssnad?
Du kanske inte ens är medveten om att en del av de här uppgifterna har lagrats. Eller du kanske bara är irriterad på att Facebook vill berätta för dina vänner vad du köpt eller vad du lyssnar på, eller hur DN visar dig annonser för något som du tittade på för två veckor sedan.
Hackare utvecklar alltid sin teknik. Nätfiske har till exempel varit en standardmetod i över ett decennium. Det är falska mejl som ber dig att ansluta till en falsk webbplats som ser ut som en webbplats du litar på, eller som innehåller länkar som installerar skadlig kod på din dator. Men numera är falska länkar på sociala medier och hackade konton på sociala medier också metoder för att göra intrång i din integritet och stjäla dina uppgifter.
Offentligt Wi-Fi är en fantastisk sak, som låter dig arbeta från vilken Starbucks som helst, men det är också en enorm säkerhetsrisk. Oskyddade hotspots ger hackare ännu ett sätt att ta sig in i din enhet och stjäla dina data. Nu när hackare är ett enormt hot mot din integritet online, vad kan du egentligen göra åt saken?
Använd ett VPN för att skydda dig mot hackare
Offentlig Wi-Fi kräver ingen autentisering för åtkomst. Det är bra för dig, och det är bra för hackare, eftersom de inte heller behöver någon autentisering. De kan använda Man-in-the-Middle (MTM)-attacker för att stjäla din data, eller - i vissa fall - kan de till och med sätta upp en "honeypot" Wi-Fi-hotspot för att suga upp din data.
Om du behöver Wi-Fi för en bärbar dator kan det vara en bättre idé att dela din mobila 4G-anslutning genom att lägga upp din mobil som Wi-Fi-hotspot och upprätta en säker anslutning till den från din bärbara dator.
Ännu bättre, använd ett virtuellt privat nätverk (VPN) , som skapar en privat gateway till internet åt dig.
Hur förhindrar ett VPN hackning?
Din Internettrafik dirigeras om för att dölja din IP-adress, och det blir omöjligt att spåra dig. Och den information du skickar via Internet krypteras, vilket gör att de som vill snappa upp din information inte kan läsa den om de skulle lyckas. Det gäller även din Internetleverantör. Så ett VPN är ett riktigt bra sätt att skydda din integritet online.
Ett VPN är inte bara bra för din integritet och säkerhet online. Det finns ännu ett par fördelar. Det kan tillåta dig att besöka webbplatser som kan vara blockerade av den som tillhandahåller Wi-Fi – på vissa platser kan det innefatta Facebook och Twitter. Och eftersom det kan komma åt innehåll som blockeras baserat på geografisk plats, kan det vara användbart om du är på resa utomlands och vill kunna komma åt finansiella konton som är blockerade för 'utländska' användare.
Du kan få ett gratis VPN – men då kan det finnas dolda villkor. Om du verkligen vill skydda din integritet online ska du använda ett bra VPN. De är väl värda pengarna.
Hur kryptering skyddar din integritet
Du kan också fundera på att använda kryptering för att skydda din integritet online. Du gör redan antagligen det i viss utsträckning, eftersom företag som hanterar dina data ibland krypterar dem. Din bank, till exempel, använder förmodligen kryptering på sin webbplats, genom SSL- och TLS-certifikat .
Om du ser ett hänglås före adressen i webbläsaren är länken mellan din webbläsare och servern krypterad. Om du fyller i ett formulär utan att hänglåset finns där, kan en hackare koppla ett skadligt program till den server där webbplatsen finns, avlyssna din kommunikation och stjäla dina data. Om du fyller i formuläret med SSL/TLS kan ingen obehörig lyssna.
Ett annat sätt att avgöra om en webbplats använder SSL/TSL är att URL-adressen börjar med https:// istället för http://. HTTPS är ett mycket säkrare protokoll än HTTP. Men kom ihåg att krypteringen bara skyddar din kommunikation. När din information väl finns på företagets server kan den vara sårbar för attacker mot företagets nätverk.
Det är också värt att veta att samtal via Skype är krypterade till 100 % – så länge de sker över Skype till 100 %. Men om du ringer upp med Skype till ett vanligt telefonnummer är länken över PTN (det vanliga telefonnätet) inte krypterad. Det kan tillåta någon att lyssna. Du kan också dra nytta av kryptering av dina meddelanden på Facebook, med "Hemliga konversationer", om du använder en iPhone eller Android-smarttelefon - men inte på din PC eller bärbara dator.
En orsak till att WhatsApp har blivit så populärt är att meddelanden krypteras från start till slut. Andra appar har också kryptering, men har den inte aktiverad som standard. Leta upp inställningen för aktivering – det finns ingen anledning att ha den avstängd.
Du kanske också är intresserad av att använda Tor, ett anonymt, krypterat webbläsarnätverk, så att din webbläsarhistorik inte kan spåras. Undersökande journalister använder ofta Tor, precis som icke-statliga organisationer som arbetar i fientliga miljöer. Men Tor är inte fullständigt säkert: det finns tillfällen när det har levererat skadlig kod, och det är fortfarande sårbart för Man-i-mitten-attacker.
Kryptering är en stor fördel när du vill skydda din integritet online. Men det är inte alltid som regeringar håller med om det. Vissa försöker tvinga teknikleverantörer att bygga in en bakdörr så att säkerhetstjänster kan komma åt alla data. Problemet är förstås att så fort det finns en bakdörr, kommer hackare att försöka ta sig in genom den.
Minska ditt digitala fotavtryck för att skydda din integritet
När du funderar över hur du ska skydda din integritet online är det värt att tänka på om du ska minska ditt digitala fotspår. Vi är så vana vid att lägga ut bilder på nätet , berätta för våra vänner vad vi just har lyssnat på eller var vi har varit på sociala medier... Vi tänker inte alltid på var den informationen lagras eller vad den potentiellt kan användas till.
Det kan betyda att du måste stå emot en del av de förslag du får från sociala medier och andra webbplatser, till exempel taggar för personer du träffat. Det kan betyda att du stänger av platstjänster för vissa av dina sociala medier. Att beskära din närvaro online kan vara ett enkelt sätt att skydda din integritet. Du kan också tänka på att du kan använda följande sätt för att minska hur mycket av din privata information som är tillgänglig på Internet, och vem den är tillgänglig för:
- Håll dina sociala medier privata och begränsa dina Facebook-inlägg till vänner istället för att låta alla på hela Internet läsa dem.
- Begränsa vem som kan skicka dig vänförfrågningar, till exempel från 'alla' till 'vänner till vänner'.
- Stäng av platstjänster, ansiktsigenkänning, knappar med 'intressen' och annonser på sociala medier. Vissa plattformar för sociala medier lägger faktiskt ut din plats online oavsett om du vill det eller inte – det är inte bra för ditt privatliv, och att ropa ut "jag är inte hemma" till inbrottstjuvar är en stor säkerhetsrisk. Du kan också stänga av geotaggar bara genom att stänga av GPS-funktionen i din telefon.
- Säg upp prenumerationen på gamla mejllistor som du inte vill ha. Du kan använda en extra mejladress för engångsinköp, förfrågningar om försäkring och så vidare. Håll din personliga mejl öppen bara för vänner och familj.
- Var försiktig med enheter anslutna till Sakernas Internet som övervakar dina personliga vanor – lösenordsskydda dem, kör dem på ett separat gästnätverk så att de inte kan användas för att komma åt dina Internetkonton och ta bort äldre enheter eller det du inte använder från nätverket.
- Redigera. Om du till exempel vill visa att du klarat uppkörningen kanske du vill lägga upp en bild av körkortet – men tänk på att du måste redigera bilden och täcka över personnumret.
- Kontrollera vad som görs automatiskt åt dig. En del vill till exempel inte att Google automatiskt ska logga resplaner i deras kalender.
Kom ihåg att sociala medier inte började som reklamföretag. De började som en tjänst som de enskilda användarna hade glädje eller nytta av. Alla dessa tips kanske låter som en massa arbete, men det är egentligen bara ett sätt att ta tillbaka sociala medier som en kul tjänst, inte något som tjänar pengar på ditt privatliv.
Skydda din integritet med anti-hacker programvara
Det finns nu ett stort utbud av programvara som hjälper dig att skydda din integritet och säkerhet online. En del riktar in sig på att förhindra webbplatser att spåra dig, andra på att hindra hackare att installera skadlig kod på din dator. Några finns som tillägg för din webbläsare medan andra kräver separat installation. Det kanske är att gå lite för långt att kalla det för programvara mot hackning: det hindrar inte en beslutsam hackare, men om du använder den här sortens programvara kan det bli väldigt svårt för en hackare att ta sig in på din dator eller komma åt dina data.
Du kan till exempel använda webbläsartillägg för att hindra webbplatser att spåra dig. Facebook spårar dig så länge det är öppet, även om du inte just då är på deras webbplats, och samlas in din webbläsarhistorik för att kunna visa målinriktade annonser. Det kanske är ett relativt oskyldigt syfte, men Facebooks policy för att samla in och dela data har ofta varit föremål för kritik, så du bör fundera på om du behöver skydda dig.
Använd bra antivirusprogram och program som skyddar mot skadlig kod. Om en tangentloggningstrojan lyckas installera sig på din dator kan du vinka adjö till att ha ett privatliv online! Det är också en god vana att emellanåt rensa upp på datorn och telefonen. Se till att det inte finns några hackarprogram som lyssnar.
Du kan också fundera på att ladda ned en app som kan radera telefonens data om du tappar den eller om den blir stulen. Om du synkroniserar Google-enheter kan du redan ta bort data på avstånd från alla enheterna. Låt inte din kontaktlista eller dina appar för bankärenden komma i orätta händer – det är bättre att radera allt på telefonen.
Det är inte strikt anti-hackermjukvara, men en bra lösenordshanterare är guld värd. Vi rekommenderar användning av starka lösenord och olika lösenord för olika konton och nätverk för alla som vill minimera risken för intrång, men det är inte alltid så enkelt om du har många konton att hålla reda på. Om du använder en lösenordshanterare hjälper det till att hålla dina konton säkra. Se bara till att du säkrat själva lösenordshanteraren med ett starkt lösenord.
Du kan installera alla dessa skydd separat. Du kan också utnyttja Kasperskys Total Security, som sammanställer allt skydd du behöver i ett enda paket.
Hur du håller din integritet säker
Att skydda din integritet online betyder att du måste hålla alla dina enheter och nätverk säkra. Vi har redan nämnt några sätt att göra detta – till exempel att använda en bra lösenordshanterare. Men här är några ytterligare tips som kan hjälpa dig att skydda ditt privatliv mot hackare:
- Aktivera tvåfaktorsautentisering på dina konton. När du använder PayPal kan du till exempel få ett SMS som verifierar varje transaktion. Andra konton använder biometriska markörer som fingeravtryck, mönster eller till och med fysiska kort eller maskinvarulås för att ha en andra metod att verifiera identitet.
- Ladda inte ner icke-officiella appar på din smartphone – Använd Apples App Store eller Google Play.
- Se upp vilka behörigheter du ger smartphoneappar . Om en ordbehandlingsapp vill använda din kamera och mikrofon, platsinfo och köp i appen samt ditt Google-konto, ska du ifrågasätta det och undersöka varför.
- Avinstallera program och appar som du inte längre använder eller behöver.
- Avaktivera 'kör som administratör' på alla dina enheter, och roota och jailbreaka inte telefonen. Detta betyder att om hackare kan ta kontrollen över ett program, kommer de inte att kunna kontrollera telefonen eller ändra inställningarna, och antagligen inte heller installera program på din telefon eller dator.
- Håll all din programvara uppdaterad. Hackare hittar regelbundet nya sårbarheter i föråldrad programvara och föråldrade operativsystem.
- Avaktivera funktioner för automatisk ifyllning. Det är en tidsbesparande funktion, men om den är smidig för dig är den också smidig för hackare. All information för automatisk ifyllning måste lagras någonstans, till exempel i profilmappen till din webbläsare. Det är det första stället hackare letar på efter ditt namn, din adress, ditt telefonnummer och all annan information de behöver för att stjäla din identitet eller komma åt dina konton.
- När du har en särskilt känslig transaktion att använda ett VPN eller privat surfläge.
- Telefoner är små och lätta att tappa bort. De är också favoritbyten för tjuvar. Se till att du har ett skärmlås, och – som nämndes ovan – installera programvara som kan radera telefonen om du förlorar den.
- Konfigurera din router med ett nytt, säkert routernamn och lösenord. Om du byter lösenord och använder WPA-autentisering gör du det mindre troligt att någon kan hacka din router. Men varför byta användarnamn? Enkelt – de flesta användarnamn visar typen av router eller det nätverk där den körs. Byt till något annat (men helst inte till ditt eget namn) så håller du även denna information borta från hackare.
- Kom ihåg att logga ut! När du har använt ett konto och är färdig ska du logga ut. Om du lämnar kontot igång och öppet i bakgrunden är detta ett stort brott mot säkerheten. Lyckligtvis loggas du ofta ut efter en viss tid. Men det stora hotet mot din integritet kommer inte från dem – utan från sociala medier.
Dessa tips bör hjälpa dig att stänga alla de små bakdörrar som hackare tycker om att använda för att ta sig in på närverk, i appar och på enheter. Tillsammans med andra saker som du redan gjort – minska ditt digitala fotspår, använda ett VPN och använda kryptering – ska det hjälpa till att hålla ditt privatliv privat.
Och till slut: om du vill skydda din integritet online ska du se till att hålla dig uppdaterad om cybersäkerhet. Det kommer alltid fram nya hot, och som svar kommer det nya sätt att neutralisera hoten. Och precis som du håller programvaran på din dator uppdaterad, ska du hålla din hjärna uppdaterad genom att emellanåt se efter vad som är aktuellt inom IT-säkerhet, och läsa de senaste artiklarna här på Kaspersky.com.
Relaterade länkar
Identitetskapning: tips om hur Facebook-användare kan skydda sig
Integritetsexponering online… vad är det värsta som kan hända?
Stora kändisattacker och hur de kan påverka dig
Så här undviker du säkerhetsrisker på offentligt Wi-Fi
Relaterade produkter: